Datacentra niet transparant over stroomgebruik!

Explosieve groei dataverkeer slurpt energie

10 van de 23 grootste datacentra in Nederland – bijna de helft – geeft geen of onvoldoende inzicht in het type stroom dat zij gebruiken. En ofschoon het gebruik van groene stroom toeneemt, geven slechts 3 van de 23 bedrijven aan dat zij 100% duurzame stroom gebruiken, te weten KPN, Evoswitch en Alticom. Dat blijkt uit een onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Hivos naar het energiegebruik van datacentra in ons land. Aanleiding is de explosieve groei van het dataverkeer in de afgelopen jaren en het enorme energieverbruik dat daarmee gepaard gaat.

Hivos benaderde 23 datacentra met een vragenlijst over welk type stroom zij gebruiken. Iets minder dan de helft,waaronder marktleiders zoals Telecity en TCN, gaf daarover geen openheid van zaken.

Groeiend energieverbruik datacenters
“In een sector waar duurzaamheid hoog op de agenda staat, zou je niet verwachten dat er nog datacentra zijn die grijze stroom gebruiken”, zegt Marieke Kragten, projectleider van het onderzoek. “De verwachting is dat ondanks efficiëntiemaatregelen in de branche de wereldwijde energiebehoefte van datacentra nagenoeg zal verdubbelen in de komende vijf jaar. Er moet dus echt wat veranderen in deze branche. Het moet groener én transparanter.”

Versnelt Gangnam hype klimaatverandering?

Datacentra zijn van cruciaal belang voor onze maatschappij. Dataopslag is nodig voor financiële diensten, logistiek, gezondheidszorg, educatie, et cetera. Daarnaast neemt het belang van sociale media almaar toe en kijken en verspreiden we steeds meer digitaal beeldmateriaal. Denk aan Facebook en Youtube. Het welbekende Gangnam style filmpje op Youtube werd vanaf juli 2012 al bijna 1,9 miljard keer bekeken. Het energieverbruik daarvan heeft geleid tot 250.000 ton CO2 uitstoot (http://bit.ly/1jc7rAG, 26 juni 2013, Ian Bitterlin). Dit staat gelijk aan de uitstoot van ruim 190.000 passagiers die van Amsterdam naar Rio de Janeiro vliegen (CO2 calculator op www.hivos.nl/energie). “Een gigantische hoeveelheid data staat op servers waarvan een groot deel gevoed wordt door grijze stroom. Op die manier dragen dit soort internethits dus bij aan klimaatverandering”, zegt Kragten.

Verschillen in groene stroom

Een deel van de datacentra in Nederland is inmiddels overgestapt op groene stroom. Er bestaan echter grote verschillen tussen de groene stroomproducten in Nederland en het effect daarvan op de verlaging van de CO2 uitstoot. De meerderheid van de bedrijven die openheid van zaken geeft, koopt stroom in die vergroend is door middel van zogenaamde GVO’s (Garanties van oorsprong) uit het buitenland, voornamelijk afkomstig van lang bestaande waterkrachtcentrales in Scandinavië. Deze manier van energie inkopen zal echter niet leiden tot een reductie van de CO2 uitstoot omdat er niet wordt geïnvesteerd in nieuwe duurzame opwekking. “Wij zouden daarom graag zien dat de datacentra zoveel mogelijk overstappen op duurzame energie opgewekt in Nederland”, aldus Kragten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *