Mantelzorg: Laat de samenleving er voor opdraaien!

Vooruitlopend op wet- en regelgeving , oefen ik regelmatig in het uitoefenen van mijn zorgplicht voor mijn 90 jarige moeder. Ik heb zelfs al, als waardevolle mantelzorger, een overheidsbonus ontvangen voor het duurzaam relatieonderhoud met mijn moedertje.

Ik laat mijn moeder graag uit. Soms kiest zij onze bestemming, meestal ik, omdat mij dat beter uitkomt. Vaak zetten we koers richting Ikea. Ik vind dit plezierig omdat de stallingmogelijkheden voor moeder zo ruim zijn. En mijn moeder trakteert graag op koffie met appelgebak met de familiepas.

Als werkende dochter heb ik een strak weekpatroon en het nuttige wordt met het aangename verenigd. Dit betekent, naast  restaurantbezoek, ook afwerking van een boodschappenlijst.
En als slotakkoord, voorafgaand aan de onvermijdelijke kassa,  weet de koopjeshoek zich verzekerd van ons bezoek.

Moeder wordt gestald, past op jassen en tassen en dochter richt zich op de lange of korte looproute, al naar gelang de boodschappenlijst.
Ik wandel met een gerust hart en op mijn dooie akkertje.
Moeder ziet namelijk zeer slecht en maakt gebruik van een rolstoel en die vond ik met tot nu toe steeds terug met mijn moeder erin.

Moedertje  is te oud voor het kinderparadijs, of de ballenbak, maar in het restaurant is ook voldoende toezicht. Als ze alle aangeboden kopjes koffie zou drinken, zou de nood snel erg hoog zijn, dus uit voorzorg weigert ze de meeste.
Als compensatie voor slecht zien en lopen, is moeder toegerust met een uitstekend spraakvermogen en beheerst ze nonchalante ondervragingstactieken als de beste.

Bij mijn terugkomst weet ze vaak precies te vertellen, wie de mensen zijn, die in een straal van 5 meter rond haar zitten. Waar ze vandaan komen, hoe de gezinssamenstelling is en hun doel bij Ikea.  En…… het lijkt of alles gratis is, zoveel heeft het restaurantpubliek in mijn afwezigheid naar binnen gewerkt.
Vergeet daarbij niet dat haar gezichtsvermogen  maar is 20% !!.

Na een laatste cappuccino en ons ritueel van de koopjeshoek, keren we voldaan huiswaarts. Hoezo vereenzaming? De samenleving helpt. Stal uw vader/moeder/ buurvrouw of oudoom wat vaker bij  Ikea in het restaurant.
IK  zie met zo’n vooruitzicht mijn eigen ouderdom met vertrouwen tegemoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *