Open brief aan fabrikant Ajax schoonmaakmiddel en aan alle lezers van deze blog

Van de week liep ik in mijn buurtsuper rond en zag dat schoonmaakmiddelen van Ajax in de reclame waren. Je kent dat wel twee halen en anderhalf betalen. Mijn hart maakte een sprong van vreugde toen mijn oog viel op een tekst op de flacon ‘nieuwe fles; 100% recyclebaar’. Dit is natuurlijk buitengewoon goed nieuws en de fabrikant lijkt alle lof toe te komen.Thuis aangekomen, onderwierp ik de fles aan een grondiger onderzoek. Op de achterkant staat bij recyclebaar een * en na enige speurwerk vond ik de tekst: *‘Indien faciliteiten daarvoor aanwezig zijn’. Een kleine honderd meter van mijn huis staat een container voor het verzamelen van plastic. Tja, maar daar kan de nieuwe fles van Ajax niet zondermeer ingekiept worden. Hoezo? De slimmeriken die de fles hebben vormgegeven, hebben zowel aan de voor- als achterkant papieren uitingen geplakt en deze mogen onder geen beding de container in, omdat je dan als consument het recycleproces verstoort! (zie foto). De MVO-gedachte is kennelijk nog niet tot in alle uithoeken van de keten doorgedrongen bij de producent van Ajax.

Wat nu? Als consument kan ik ervoor kiezen om de fles van Ajax dan maar in een badje met warm water te leggen om het papier eraf te weken. De grote vraag is of dit een duurzame oplossing is. Du moment word ik namelijk beïnvloed door het boek ‘Ecological Intelligence; knowing the hidden impacts of what we buy’. Het is geschreven door Daniel Goleman. Het effect is dat ik me steeds bewuster wordt van wat ik koop en hoe ik op microniveau kan bijdragen aan een schonere leefomgeving. Wanneer ik namelijk besluit om het papier van de fles af te weken, maak ik gebruik van warm water en gas voor het verwarmen van het water. Bovendien kunnen er lijmresten in het riool terecht komen. Dit kan het milieu meer belasten, dan de keuze om de fles bij het gewone vuil in de grijze container te gooien. De grote vraag is of het papier vervangen kan worden door plastic stickers op de fles. Dan kan het geheel in één keer de verzamelcontainer in.

Beste fabrikant van Ajax, zou u uit kunnen zoeken of dit mogelijk is? Natuurlijk begrijp ik dat u als ondernemer die duurzaamheid een warm hart toedraagt, eerst moet onderzoeken of het maken van plastic stickers het milieu niet meer belast dan het aanbrengen van papieren stickers. En dat het ombouwen van het productieproces enige tijd in beslag neemt.

In het boek van Goleman staat een voorbeeld over de productie van afbreekbare plastic en papieren draagtassen. Je zou denken dat het produceren van een papieren boodschappentas minder belastend is voor het milieu dan een plastic exemplaar, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Goleman wil ons wakker schudden en hoopt dat we ons meer bewust van worden van de impact die ons koopgedrag heeft. Hij vraagt ons ecological intelligence (E.I.) te ontwikkelen en producenten te beïnvloeden. Dat deze blog daar een bijdrage aan mag zijn.

Lieve lezers, hoe werken jullie aan je E.I.?

6 thoughts on “Open brief aan fabrikant Ajax schoonmaakmiddel en aan alle lezers van deze blog”

Ellen Vereijken 9 jaar ago

Ik ken het fenomeen. Wat dacht je van deze: hoe kan Albert Heijn nou plastic (!!!) stickertjes plakken op hun fruit? Als ik een appeltje schil moet ik het stickertje eraf peuteren en in de andere bak gooien….

En zo ken ik er nog wel een paar,
Ellen

Paola Pisu 9 jaar ago

Graag meer van dit soort reacties en hoe jullie daarmee omgaan. En laten we ervan uitgaan dat producenten en detailhandel deze discussie volgen en er iets mee gaan doen.

Sjoukje Gerritsen 9 jaar ago

Dit zijn inderdaad de discussies die veel meer gevoerd moeten worden. In dat kader wil ik toch (als oud graficus) nog even een lans breken voor de ecologie van het papier.
Natuurlijk is het zo dat de produktie van papier veel energie en water vergt maar de misvatting dat hier oerbossen voor gekapt worden wil ik wel graag uit de weg ruimen. Voor papier worden zogenaamde produktiebossen geplant die volgens een zeer efficient schema worden gerooid en weer opnieuw beplant. Kortom: de produktie van papier zorgt voor handhaving van de “groene longen” en levert daarmee een bijdrage aan het verminderen van CO2 in de lucht..
Oh, ja en een plastic koffiebekertje is ecologisch meer verantwoord dan een ëcht kopje dan niet alleen afgewassen moet worden maar ook geproduceerd en niet het eeuwige leven heeft.
Hier weer een kleine bijdrage aan de E.I.!

Met hartelijke groet,
Sjoukje

djedda 9 jaar ago

Tja daar is dan niet goed over nagedacht vind ik. Hoe zou het dan zijn met het product zelf? Nu heeft Ajax een product die 100 % afbreekbaar is. Wat vinden jullie daarvan? Is dit ook een goed idee of moeten we dan weer een heel onderzoek starten of het niet schadelijk is voor je meubels of wc? Ik zou zeggen probeer het een Ajax Nature Verde en het ruikt heerlijk.

appliance repair Santa Monica 8 jaar ago

Ik moet toegeven dat ik het volkomen met u eens ben. ! Goede blog!

Rob Allmendinger 2 jaar ago

Waarom is het assortiment AJAX zo veranderd, dat er geen Gel 2en 1 meer is?
In dit middel zat minder dan 5% chloor, waardoor het erg geschikt was voor het schoonmaken van de Wc-pot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *