Kerstpakket; afschaffen of een duurzame invulling geven?

De eerste pepernoten zijn alweer bij de buurtsuper gespot en ik wed dat midden oktober de eerste tuincentra hun suggesties voor het versieren van huis en kerstboom hebben tentoongesteld. Noteer vast de datum voor de koopzondagen, zodat u de eerste keus heeft! Mocht u nog een kerspakket voor uw personeel willen bestellen, dan bent u aan de late kant, want in de kerstpakkettenrbranche heerst momenteel een topdrukte om alles in december bij u af te leveren. Wat zou dit jaar ‘hot’ zijn? Heb jij het chocoladefondue van twee jaar geleden op zolder liggen, omdat je de smeltchocola nergens meer kon kopen en iedereen kotsmisselijk was na het eten van spekjes met een chocoladedip als dessert? Zit je met smart te wachten op de kiwi-jam en drie potjes pate waar zo’n heerlijke gelei-laag op ligt? Wie weet is het dit jaar ‘supercool’ om een kerstpakket met een duurzaam randje te geven. Organisaties die doelstellingen hebben op het gebied van MVO hebben hiermee ‘de kans’ om het gedachtegoed verder te verspreiden. Wanneer de leiding het voortouw neemt en informatie over het waarom van een alternatief kerspakket op speelse en tegelijkertijd serieuse wijze verspreid, zal dit weer een postief resultaat tot gevolg hebben op de bewustwording en duurzaam handelen door  het individu. Hierbij een aantal suggesties en jouw aanvulling op deze ideeën zijn van harte welkom. 

  1. Stel uw medewerkers voor om het geld aan een goed doel te geven waarbij ze zelf een rol kunnen spelen in het creëren van verbetering. Denk daarbij aan een vijftal dagen dat de medewerker op locatie kan meewerken. Daarmee wordt gelijktijdig een invulling gegeven aan maatschappelijk betrokken ondernemen. Belangrijk is dat het jaarlijks terugkeerd en de resultaten met het voltallige personeel gedeeld worden.
  2. Ga overstag en geef uw medewerkers een fairtrade kerstpakket. Laat een onderdeel daarvan bestaan uit informatie over wat fair trade inhoudt. Het bestaan van duurzaam gemaakte kleding die op faire wijze geproduceerd is, kan een push gebruiken. Doe er een waardebon bij voor de aanschaf van zo’n kledingstuk.
  3. Geef een duurzaamheidskerstpakket met daarin een aantal spaarlampen, de mileuvriendelijke wasbol, een zandloper om het aantal minuten douchen (douchecoach) te beperken en meer zinvolle gadgets die erbij helpen om duurzaam omgaan met energie en middelen te bevorderen. Vraag medewerkers om over hun bezuinigingen te bloggen in uw periodiek. Samen besparen en uitvinden wat je nog meer kunt doen, werkt aanstekelijk en geeft een kick.

 

Laat mij, laat ons lezers weten welke geweldige ideeën voor een duurzaam kerstpakket ik over het hoofd heb gezien!

4 thoughts on “Kerstpakket; afschaffen of een duurzame invulling geven?”

Dorien Koks 13 jaar ago

Beste Paola,

De uitnodiging om duurzame kerstpakketten onder de aandacht te brengen sla ik niet af. Graag attendeer ik jullie op de geschenken van Fitbox. Deze serie van (kerst)geschenken sluit aan bij de trend van gezond en bewust leven.

Medewerkers worden gestimuleerd in beweging te komen. Letterlijk en figuurlijk. Als werkgever geef je een dosis vitaliteit cadeau, met duurzame inzetbaarheid als gevolg.

Holland Fit, dienstverlener op het gebied van vitaliteitmanagement, ontwikkelde deze originiele serie van leefstijlgeschenken. De Nederlandse Hartstichting is sinds 2005 als partner betrokken bij Fitbox. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de Hartstichting en wordt aangewend voor onderzoek naar en preventie van hart- en vaatziekten.

Voor meer informatie verwijs ik jullie graag naar http://www.fitbox.nl.

Marion Hameleers 13 jaar ago

Mogen wij u nog een andere tip geven. Wat zou u ervan vinden uw medewerkers een cadeau te geven dat bijdraagt aan haar/zijn persoonlijke groei. Daar heeft u als werkgever ook nog profijt van.
Geef uw medewerkers eens een onvergetelijke en leerzame interactieve workshop cadeau, al dan niet gecombineerd met extra elementen zoals b.v. een overnachting en/of leuke activiteit in of rondom Maastricht. Het onderwerp en de locatie van de workshop bepaalt uzelf. MVO is natuurlijk al een waardevol thema of denk eens aan andere thema’s op het gebied van verantwoord leiderschap en modern management.

Maastricht University School of Business and Economics helpt u graag bij het samenstellen van een pakket dat afgestemd is op uw wensen en budget. Wit u graag vrijblijvend meer informatie over de mogelijkheden neem dan contact op met m.hameleers@maastrichtuniversity.nl / 043-3884621

Bas 13 jaar ago

Beste Paola,

Graag verwijs ik ook de lezers naar onze website http://www.good2befair.nl

Wij zijn een 100% Fairtrade kerstpakketten leverancier.

U helpt u zelf er niet mee, maar de producent uit de 3de wereld. Doe iets goeds voor een ander en krijg zelf het goede gevoel ervoor terug. Mooier kan het toch niet? Althans dat is mijn filosofie.

Mocht u nog meer informatie willen dan kunt u nogmaals terecht op onze website.

Shirley 13 jaar ago

Een pakket waarbij de werkgever bepaalt wat de werknemer krijgt is niet meer ‘hot’ in deze tijd. Organisaties die MVO doelstellingen willen nastreven, maar ook medewerkers iets willen geven waar ze echt blij mee zijn, laten medewerkers zelf hun duurzame pakket samenstellen.

Dat kan met de sfeervolle kerstpakkettenmarkt die ‘Het Verantwoorde Kerstpakket’ op de eigen locatie voor het personeel organiseert. Een markt met kramen met een gevarieerd aanbod aan verantwoorde producten.
Voor 2010 zijn er nog volop mogelijkheden.

Meer informatie: http://www.verantwoord-kerstpakket.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *