Erger jij je blauw aan een collega? Handel duurzaam en ga aan de slag met business yoga; de kracht van ademen!

Heb je een energieverslindende collega waar je moeilijk mee door één deur kan gaan, maar moeten jullie veel samenwerken? Zitten jullie ook nog eens in dezelfde kantoorruimte? Dan kan ik me heel goed voorstellen dat dit je enorm veel energie kost. Of beter gezegd, dat het heel gemakkelijk en ook begrijpelijk is om hier heel veel negatieve aandacht aan te schenken.
Negatieve aandacht en ergernis slurpen snel veel energie uit je. Het maakt dat jij je vermoeid voelt. Als de situatie op je werk niet verbetert, dan ga je na verloop van tijd zelfs met tegenzin naar je werk. Dan is het heel gemakkelijk om in de valkuil van ‘klagen’ te stappen. Maar … wat schiet je daar mee op? Van klagen word je alleen nog maar moeier en kribbiger. Dat is doodzonde! Voor jou, maar ook voor je omgeving.
Dat dit zonde is, weet je zelf ook wel, maar jij zit nog steeds in de situatie dat je elke dag naar kantoor gaat en moet samenwerken met iemand waaraan jij je suf irriteert. Maar wat is de oplossing? Dat is de vraag…
Ik kom regelmatig klanten tegen die een hele interessante en goed betaalde baan hebben, maar er simpelweg niet van kunnen genieten, omdat er één collega is waar ze niet mee overweg kunnen. Ze zijn bereid om daardoor hun goede baan op te zeggen, onder het mom van ‘alles beter dan op die plek blijven zitten’. Uiteraard is dat geen duurzame oplossing. Ook in die nieuwe baan komen ze collega’s tegen met wie ze het minder goed kunnen vinden. Zo werkt het leven nu eenmaal.
Daarom is het van belang om te kijken naar jouw weerstand, naar jouw irritatie en er doorheen te ademen. Het lijkt een hele simpele oplossing. Ik weet uit ervaring dat dit een stap is die je niet zomaar 1,2,3 in je uppie zet. Daar zul je moeite voor moeten doen. En als je op zoek bent naar snel een blijvend resultaat, dan is het goed om er hulp bij in te schakelen.
Ik durf je op een briefje te geven, dat als je de onderstaande stappen volgt, je weer veel meer energie hebt en je geen last meer hebt van deze energieverslindende collega. Jullie zijn wellicht nog geen beste vrienden, maar doordat je handelt vanuit je eigen kracht, kun je de ander de ander laten.

Stap 1: Pak een paar vellen papier, een pen en een wekker. Zet je wekker op 11 minuten.
Stap 2: Schrijf alle gevoelens op die bij jou naar boven komen als je aan samenwerken met deze bewuste collega denkt. Doe dit zonder erbij na te denken, zonder je te schamen voor je gedachten, je schrijft en je schrijft en je blijft schrijven, totdat de wekker gaat.
Stap 3: Lees hardop voor wat je zojuist geschreven hebt en voel wat je voelt terwijl je het voorleest. Gooi direct daarna je papieren weg, doe ze in de papierversnipperaar of verbrand ze.
Stap 4: Ga dan rechtop zitten, sluit je ogen, ga met je aandacht naar je adem en plaats je handen op je hart (PS: in de Business Yoga zit je hart in het midden). Terwijl je zo met je handen op je hart zit, voel je wat je voelt en voel je dat je liefde, licht, warmte bent. Neem hier 3 minuten de tijd voor. Zet jezelf helemaal in het licht, voel je licht, weet dat het licht je zal beschermen en voel je gedragen door het licht.
Stap 5: Zend dit licht naar de bewuste collega. Zet deze persoon helemaal in het licht. Blijf licht, warmte en liefde zenden gedurende minimaal 3 minuten.
Stap 6: Zend 3 minuten lang dit licht naar je organisatie, om ervoor te zorgen dat je makkelijker je hart kan openen op je werk.
Stap 7: Herhaal stap 4 tot en met stap 6 elke keer als je irritatie op voelt komen. Je zult merken dat je steeds minder tijd nodig hebt om weer tot rust te komen.

Door op deze manier naar je eigen weerstand te kijken, neem je verantwoordelijkheid voor jouw aandeel. Je komt daardoor tot nieuwe en diepere inzichten over jezelf. Als jij de moeite neemt om door jouw weerstand heen te ademen, zul je merken dat er ruimte ontstaat. Je ontdekt dat er overeenkomsten zijn tussen jullie, die je voorheen niet kon zien, omdat je zo gefocust was op de verschillen.

Graag hoor ik jouw reactie op dit artikel. Ik ben heel benieuwd hoe het voor jou was om deze oefening te doen. Plaats je reactie daarom via de knop ‘reageren’.

 

“Geschreven door Mirelle van den Anker van Invest In Yoga. Ga naar www.businessyogaonline.com voor het aanvragen van het gratis mini e-book ‘De 7 Geheimen van Business Yoga’.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *