Duurzaam ondernemen zonder grenzen: kansen grijpen in opkomende markten

Lancering businessplan competitie Ondernemen Zonder Grenzen 2012

In navolging van twee voorgaande edities, organiseren NCDO en BiD Network ook dit jaar de businessplan competitie Ondernemen Zonder Grenzen. Vanaf heden tot 30 juni kunnen ondernemers hun idee-omschrijving indienen via ondernemenzondergrenzen.nl. De competitie is bedoeld voor Nederlanders met een innovatief plan gericht op Afrika, Azië of Latijns-Amerika. NCDO en BiD Network willen met deze competitie internationaal ondernemerschap stimuleren en Nederlanders inspireren om zakelijke kansen te zien in opkomende markten. “Enerzijds is het interessant voor de Nederlandse ondernemer; de markten zijn er jong, grotendeels onontgonnen en de arbeidskosten laag. Anderzijds help je, door dáár arbeidsplaatsen te creëren, de lokale economieën vooruit. Het mes snijdt dus aan twee kanten.” aldus Kaline van Halder, projectleider van Ondernemen Zonder Grenzen. “Ook onze partners Ernst&Young en De Investeerdersclub zien dat op die manier en zijn bereid gevonden om in de competitie te investeren.”

Succesverhalen

Vorig jaar bemachtigden deelnemers Bart Fugers (25) van ‘Riwik’ en Bahareh Panjeh Shahi (32) van ‘Kiss&Tell’ samen meer dan een ton aan investeringsgeld. Bart had als start-up idee om kleine windturbines te produceren en te verkopen in Kenia. Inmiddels is het contract getekend en is Bart begonnen met de uitvoer van zijn plannen. Bahareh wilde een ecofashion label voor jurkjes van duurzame zijde opzetten. Ze kwam erachter dat de huidige zijdeproductie schadelijk voor mens, dier en milieu is en wilde dat anders doen. Inmiddels werkt ze aan haar eerste collectie die duurzaam, eerlijk én fashionable is.

Summer School en €100.000 investeringsgeld

Ondernemen Zonder Grenzen daagt alle (door)startende en sociale ondernemers uit deel te nemen aan de competitie. Alle aanmeldingen worden getoetst op een aantal essentiële criteria, waaronder professionaliteit, groeipotentie en de mate van duurzaamheid. Wie na 30 juni door de eerste selectieronde komt kan in juli en augustus Summer School volgen. Hier word je in negen dagen van idee naar businessplan begeleid. Deadline voor het indienen van het volledige businessplan is 30 september. In november is de finale van Ondernemen Zonder Grenzen 2012. De winnaar van de competitie maakt kans op €100.000 aan investering door De Investeerdersclub.

www.ondernemenzondergrenzen.nl

Noot voor de redactie: Voor meer informatie over Ondernemen Zonder Grenzen, interviewaanvragen en dergelijke kunt u contact opnemen: Olivia M.C. Smulders 06-29344552 osmulders@ncdo.nl

Over NCDO:

NCDO is het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking. NCDO voert onderzoek uit, geeft trainingen en stimuleert de meningsvorming over mondiale thema’s door publicaties te verzorgen en de discussie op gang te brengen. Wij werken daarbij samen met overheid en politiek, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en wetenschap.

Over BiD-Network:

BiD Network is een online community, waar inmiddels zo’n 40.000 ondernemers uit opkomende markten en investeerders elkaar ontmoeten. Doelstelling van het netwerk is het stimuleren van ondernemerschap in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. BiD Network heeft ruime ervaring met het opzetten en uitvoeren van internationale businessplan competities. NCDO staat aan de wieg van BiD Network. Sinds 2007 is BiD Network een zelfstandige organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *