Het Nieuwe Werken versus Work-Life-Balance

Tijdens een borrel met top-bedrijven uit de ICT gebeurde het onlangs weer; een enigszins schichtig reagerende top-manager bij het horen van de woorden ‘sociale innovatie’...
Het was niet voor het eerst dat een topman zich met creatieve pogingen gissend eruit probeerde te redden.
Innovatie; daar kan iedereen zich wat bij voorstellen.
Sociale innovatie; men blijkt nauwelijks te weten wat het inhoudt.
Sociale innovatie is vernieuwing op het gebied van arbeid en organisatie. De meest actuele uiting daarvan is ‘slimmer werk’ en/of Het Nieuwe Werken (HNW). HNW kan uitgelegdworden als: flexibel omgaan met arbeidstijd en werkomgeving ondersteund door geavanceerde technologie, waardoor medewerkers in staat worden gesteld het beste uit zich te halen.
Wist u al dat een succesvolle innovatie over het algemeen voor het grootste deel uit sociale innovatie bestaat?
Bill Gates, oprichter van Microsoft, introduceerde in 2005 de term ‘Het Nieuwe Werken’ in zijn white paper ‘The new world of work’; zijn visie op de toekomst. Het informatietijdperk en de supersnelle technologische vooruitgang vergen vooral ook een aanpassing van mensen, aan de steeds rapper veranderende werkomgeving. Daarmee is technologie de enabler van HNW om mensen productiever en efficiënter te laten werken in de snelle digitale en draadloze wereld.
Werk wordt tijd- en plaatsonafhankelijk, waardoor het werk naar jou toe komt op een moment en plaats wat jou het beste uitkomt.
Dit resulteert erin dat standaardwerktijden niet meer noodzakelijk zijn en dat 40 tot 50% minder fysieke werkplekken nodig zijn. Het klassieke (Tayloriaanse) kantoor is daarmee niet meer van deze tijd en zal hoogstwaarschijnlijk totaal verdwijnen. Dit brengt lagere kosten met zich mee en tegelijkertijd verhoogt het de productiviteit.
Volgens Amerikaans onderzoek van The White House Council of Economic Advisers behalen organisaties waar medewerkers hun werkzaamheden flexibel kunnen inrichten onder andere de volgende resultaten: er is minder verzuim, medewerkers zijn gezonder en er is een hogere productiviteit. Met andere woorden medewerkers voelen zich prettiger, waardoor ze beter presteren.
Maar Het Nieuwe Werken zorgt ook voor een andere manier van omgang, communicatie en interactie met elkaar. Medewerkers krijgen meer eigen verantwoordelijkheid of vrijheid en dienen meer (zelf)discipline te hebben om hun werk zelfstandig in te richten. Organisaties krijgen hierdoor een andere cultuur waar medewerkers mentaal op voorbereid dienen te zijn, want het (nieuwe) werk is nooit ‘af’.
Medewerkers krijgen weliswaar de vrijheid om hun werk meer naar eigen wens in te richten, maar kunnen tegelijkertijd in de knel raken met hun privéleven. De impact van de eeuwige informatie-overload en het altijd bereikbaar zijn, op het sociale leven van medewerkers kan groot zijn als er geen of weinig oog is voor timemanagement, prioriteiten stellen en voldoende ontspanning; kortom een evenwichtige work-life-balance.
Een goede work-life-balance is onlosmakelijk verbonden met sociale innovatie (HNW) voor succes en welbevinden op zowel professioneel als privé gebied.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>