De reis naar “personal leadership” ?

Voordat u nu begint over het recht op een goed leven, het recht op welvaart, recht op luxe, enzovoort, realiseert u zich wel dat wij het beter hebben dan 70-80% van de wereldbevolking. In elk opzicht behalve in geestelijk opzicht. We zijn gehaast, we hebben het altijd maar druk, we voelen ons opgejaagd en in die dynamische turbulentie proberen we voor onszelf een illusie van rust te creëren. Door middel van een groot huis, door middel van onnodig shoppen, door middel van die stoere auto. Maar de leegte blijft, de leegte die ervoor zorgt dat we ondanks alle welvaart niet gelukkig worden, de leegte die ervoor zorgt dat we verblind door het leven heen rennen als een doorgeslagen paard.

Kunnen mensen niet nadenken over hun eigen handelen, over hun eigen verantwoordelijkheden, hun eigen reis. Kunnen we niet  kijken naar datgene wat ons gelukkig maakt, echt gelukkig?  Is het niet onze verantwoordelijkheid dat we zorgen dat we de wereld achterlaten in een toestand dat onze kinderen ook in vrede en harmonie met elkaar kunnen samenleven? Volgens mij moeten we weer terug gaan naar de basis waarbij we ons niet meer richten op de uiterlijke verschijningen en materiële camouflages die onze tekortkomingen te lang hebben gemaskerd. Misschien is het goed om te kijken naar wat ons echt gelukkig maakt, wat ons hart ons opdraagt om te doen, laten we weer de verlichting in ons zelf proberen te hervinden en onze eigen reis samenstellen. Alle ingrediënten om een prachtige toekomst tegemoet te gaan in dit land zijn aanwezig nu slechts onze mentaliteit  nog.

Kortom laten we persoonlijke leiders worden van ons eigen leven en laten we onze eigen reis samenstellen. Als we allemaal nadenken over ons handelen dan hoeven we straks ook niet meer af te geven op alle bankiers en alle politieke leiders. Een bankier veranderen gaat niet lukken, want hij kan maar op een manier geld verdienen en dat is door jou en mij schulden te laten maken, zodra wij geen schulden meer maken, heeft hij geen slachtoffers meer. Immers dan zijn wij de leiders en dan nemen wij weer het heft in handen over ons eigen leven.  “een betere wereld begint bij jezelf”.

1 thought on “De reis naar “personal leadership” ?”

Danielle Klinkenberg 12 jaar ago

Ja, voor mij al zolang duidelijk dat de materiële weg niet werkt. Zojuist bezig geweest met schetsen maken van een ontwerp voor wat mogelijk ons toekomstige huisje wordt in het eerste Ekosofia dorp (www.ekosofia.org) in Nederland (en de hele wereld.)
En inderdaad heeft anderen de schuld geven geen zin, zo geef je jou invloed uit handen. Kijk dus altijd naar jezelf als er iets is wat je niet zint.

Lastig omdat dingen soms niet te verklaren zijn (de plotselinge dood van één van onze katers) en soms heel duidelijk (mijn man stop in de branche waar hij ontslag om economische redenen krijgt en heeft binnen de opzegtermijn een nieuwe baan met scholing wat hij graag wilde en nog toekomstperspectief ook).

En dat terwijl we in een “crisis” zitten. “Crisis zit je hoofd” zeggen wij altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *