Kantoorkalenderen – maak er zelf één met je collega’s – teamwork

Op de wc in mijn kantoor hangt dit jaar een spreukenkalender. Hoe harder je rijdt, hoe eerder je in de file staat. Je haalt alleen de trein, als je er daarvoor een mist. Mooie oneliners. Weer eens wat anders dan de verbeelding van het relationele menselijke gestuntel door Peter van Straaten. Volgens mij hebben Kees van Kooten en Wim de Bie de scheurkalendertrend gezet? Nu verschijnen ze in soorten en maten; uiteenlopend van 356 computerideeën, de literaire tuinkalender, de Elke dag een lach scheurkalender, de Daila Lama dagkalender, tot aan de etiquette-, yoga-, inspiratie-, timemanagement-, complimenten-, coachings-, Murphy’s law-, Loesje-, filosofie-, wijn-, psychologie-, culinaire-, Fokke & Sukke-, Boer zoekt vrouw-scheurkalender. 44 (!) verschillende telde ik bij de plaatselijke boekhandel. Op internet is er keus uit honderden. Bijzonder welke manier wij zoeken om de dagelijkse ochtendstank geestelijk te ont(v)luchten. De grote hoeveelheid scheurkalenders leidt mijns inziens onvermijdelijk tot weer een nieuwe bedrijfstrend: een doe-het-zelf gezelschapsspel van geheel nieuwe orde: kantoorkalenderen. In goed gezelschap zet je alle wijsheden die je met elkaar het afgelopen jaar bent tegengekomen om in een unieke scheurkalender. Ga er in je eentje voor zitten en het begint ongetwijfeld al snel te borrelen. Laat staan als je een teambijeenkomst lang met elkaar kalendert. Laat ik u deelgenoot maken van mijn eerste schreden op het scheurkalenderpad:

  • Aanspreken lijkt soms verdacht veel op aan-preken.
  • Ben je van meer gewicht als je bent aangekomen?
  • Zonder twijfel geen uitdaging.
  • De meest genadeloze kritiek is die van het ongemeende compliment.
  • Overwin je angsten en je bent op pad met je verlangen.
  • Communicatie is vrolijk langs elkaar heen praten en op het moment dat je elkaar denkt te begrijpen heb je een conflict.
  • Levenskunst: een stap onderweg naar beter
  • Vergeetachtigheid: je pincode invoeren op je magnetron.
  • Op je eigen gevoel heb je altijd invloed.
  • Geluk: vinden wat je niet zoekt en juist nodig hebt.

Natuurlijk kan het niveau omhoog. Terecht opgemerkt. Gevatter, humoristischer, gestileerder, verfijnder, meer to-the-point. Daarom is het zo´n prachtig idee. Je combineert eindejaarsreflectie met plezier en het resultaat is een uniek collectors-item bestaand uit louter teksten of beelden of een combinatie van woord en beeld. Het is een nieuwe vorm van collegiale ontmoeting via eigentijdse kantoorvlijt: creatief scheurkalenderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *