Rubriek: MVO

Recyclen of voorkomen – de stand van zaken rond autoruiten!

Autoruitschade reclyclen of voorkomen - Expeditie Duurzaam

Minder autoruit schade, meer rijplezier en een kleinere CO2 voetprint. Pats, steentje tegen je voorruit! Ai, dat is schrikken. En al snel heb je een flinke barst te pakken.
Tijd voor een nieuwe voorruit. Steenslag is een veelvoorkomende oorzaak van een kapotte autoruit. Alleen al in Nederland worden op jaarbasis miljoenen kilo’s (!) aan autoruiten vervangen. Maar wist jij dat die tegenwoordig voor bijna 100% worden gerecycled?

Stromma Nederland introduceert eerste elektrische toeristenbus

Foto HoHo bus - Stromma Nederland

Stromma Nederland introduceert in het voorjaar van 2018 een Hop on-Hop off busservice in Amsterdam. Twee van de zes dubbeldecks Hop on-Hop off toeristenbussen die Stromma Nederland zal inzetten zijn elektrisch.  Stromma Nederland is daarmee de eerste in Nederland die met dergelijke elektrische toeristenbussen gaat rijden.

 Duurzame innovatie binnen toeristisch aanbod
“Sinds de oprichting van ons bedrijf is duurzame innovatie een van onze pijlers. Wij vinden het belangrijk dat al het moois wat Amsterdam te bieden heeft nog heel lang behouden blijft!”, aldus Peter Duwel, CEO van Stromma Nederland. De vloot van het toeristisch bedrijf bestaat inmiddels al voor een groot deel uit duurzame boten en is vanaf 2025 volledig elektrisch. In 2012 werd Stromma Nederland daarom bekroond met de Gouden Green Key; hét internationale keurmerk voor duurzaam en maatschappelijke verantwoord ondernemen.

13 cent maakt eerlijke prijs bosje rozen wel mogelijk!

Het merendeel van de rozen dat in Nederland verkocht wordt, komt uit Kenia en Ethiopië. Tienduizenden vrouwen die werken in de Oost-Afrikaanse bloemenindustrie krijgen geen leefbaar loon, waardoor ze niet kunnen voorzien in hun primaire levensbehoeften. Dat maakt dat er momenteel geen eerlijke prijs voor rozen wordt betaald. Hivos liet erekenen welk bedrag* gemiddeld nodig is per bosje van 10 rozen in de supermarkt om de Afrikaanse bloemenpluksters een leefbaar loon te kunnen betalen: 13 cent.

“Als we die 13 cent verdelen over alle betrokken schakels in de keten van kwekers, handelaren, supermarkten en consumenten is dat maar een paar cent per schakel. Zo kan een kleine verandering een groot verschil maken” , aldus Caroline Wildeman van Hivos. De meeste mensen weten nog altijd niet dat het bosje rozen dat ze in de supermarkt kopen meestal geen eerlijke prijs heeft. Daarom komt Hivos samen met de Power Flower Girls op voor de rechten van Afrikaanse bloemenpluksters en start rondom Valentijnsdag de campagne ‘Small Change Big Deal’. 

Vacatures

Hoofd Management Support

Ben jij organisatiesensitief, flexibel en heb jij ervaring als leidinggevende? Lees dan snel verder! Bekijk alle vacatures

Advertorial

Nederlandse onderneming pioniert met micropensioen in Ghana

Senior woman portrait - Africa, Ghana

Enviu, de ontwikkelaar van innovatieve sociale ondernemingen, lanceert donderdag 22 september haar startup People’s Pension Trust Ghana (PPTG). PPTG ontvangt deze week de langverwachte licentie van de National Pension Regulating Authority Ghana (NPRA). Dit fonds voor micropensioenen speelt in op de groeiende vraag naar een betaalbaar pensioen voor de ouderen in Ghana. Net als in veel andere ontwikkelingslanden zijn pensioenen daar alleen beschikbaar voor ambtenaren en werknemers van grotere bedrijven. Hierdoor vallen veel ouderen terug in armoede zodra ze stoppen met werken.

Samen met haar partners lokaliseerde Enviu het probleem in 2011 en bedacht vervolgens een oplossing in de vorm van een micropensioen fonds. “We zochten een duurzame oplossing voor dit snel groeiende probleem in ontwikkelingslanden”, aldus Stef van Dongen, oprichter van Enviu. In 2012 werd een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de potentie van de ideeën en nu met het verkrijgen van de licentie is People’s Pension Trust Ghana de eerste partij die micropensioen mogelijk maakt in Ghana. “De ambitie is om binnen 5 jaar een half miljoen mensen in Ghana een micropensioen te bieden”, aldus Samuel Waterberg, CEO PPTG “Naast microkrediet en microverzekering miste er nog een lange termijn spaarproduct voor deze doelgroep

80% Ghanezen bouwt geen pensioen op

Net als in de westerse landen heeft ook Ghana last van de vergrijzing. Het aandeel 60-plussers zal in de komende veertig jaar verdubbelen: van zeven naar vijftien procent. Zo’n 80% van de totale bevolking werkt in de informele sector en bouwt geen enkel pensioen op. Deze mensen krijgen met armoede te maken, te meer omdat ze niet meer op hun kinderen terug kunnen vallen aangezien die in toenemende mate naar de stad trekken. 

People’s Pension Trust Ghana

Met People’s Pension Trust Ghana kan een pensioen worden opgebouwd door maandelijkse kleine bijdrage van de deelnemers. Hiermee wordt een inkomen gegenereerd voor wanneer het inkomen wegvalt wegens ouderdom, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Met zo’n 125 euro sparen per maand kan na 20 jaar maandelijks al zo’n 200 tot 300 euro pensioen worden uitgekeerd. Voor de verkoop van het product wordt gewerkt met zogenaamde pension managers; mensen uit de eigen community die worden opgeleid om mensen over pensioen te vertellen en vragen te beantwoorden. Geld inleggen kan cash, via mobiele betalingen of per bank. Het product wordt verkocht via bestaande groepen zoals spaargroepen, vakbonden, en boeren coöperaties.

People’s Pension Holding

Naast People’s Pension Trust in Ghana zorgt People’s Pension Holding (PPH) in Nederland ervoor dat hetzelfde micropensioen-concept ook in andere landen uitgerold kan worden. “Ghana is een eerste stap, onze ambitie is het om binnen 5 jaar dezelfde constructie op te tuigen in nog eens 4 andere landen, met als doel het verdubbelen van de koopkracht van de ouderen die niet meer kunnen werken”, aldus Gerard Bergsma (CEO PPH). “De eerste focus is het bedrijf in Ghana succesvol neer te zetten. Om dat te realiseren zijn we momenteel op zoek naar een investering van 2,5 miljoen euro.”

http://www.enviu.org/work/peoples-pension-holding/

Over Enviu

Enviu is een internationale organisatie die bedrijven start gericht op het aanpakken van de grote sociale en ecologische problemen in de wereld. De ondernemingen van Enviu richten zich op het verbeteren van de levenskwaliteit en leefomgeving van grote groepen kwetsbare mensen. Enviu heeft een systematische aanpak ontwikkeld voor innovatie, co-creatie en het opzetten van repliceerbare sociale ondernemingen. In de afgelopen jaren zijn mede door Enviu meer dan 13 sociale ondernemingen opgezet in Sub-Sahara-Afrika, India en Nederland. Enviu is in 2004 door Stef van Dongen opgericht. Inmiddels werken er 25 mensen bij het Rotterdamse bedrijf en zijn er regiokantoren in Nairobi (Kenia), San Francisco (USA) en Bangalore (India). Enviu initieert zelf projecten en neemt opdrachten aan van goede doelen, overheden, stichtingen en vermogende families.

 

Vormt het management de grootste belemmering voor talentontwikkeling en sociale innovatie?

Einde van de week. In de auto op weg naar huis met “vrijdagmiddag live” (radio 1) op de achtergrond en met mijn gedachten al in het weekend. Op een gegeven moment werd mijn aandacht toch getrokken door het gesprek op de radio. “Talent op de werkvloer wordt door veel organisaties niet ontdekt en dat is zonde”. Eric Matsers was te gast en trok de vergelijking met talentontwikkeling in de topsport en het bedrijfsleven. Hij stelde dat medewerkers in de weg worden gelopen door het middelmanagement dat vooral elkaar lijkt bezig te houden en verantwoordelijkheid bij mensen wegneemt zonder mensen uit te dagen en het initiatief te nemen.

Ontwikkeling medewerkers geremd door efficiëntie-gekte!

Blijf je als werkgever mentale uitdagingen geven aan je medewerkers of zet je (onbewust) in op ‘mentale slijtage’? Ik zal de term ‘mentale slijtage’ verduidelijken: door dag in dag uit hetzelfde werk te doen of hetzelfde kunstje routinematig toe te passen, roest het radarwerk in de hersenpan vast en zijn medewerkers na verloop van tijd nauwelijks in staat om taken op een andere wijze aan te pakken. Managers zijn zich er helaas nauwelijks van bewust dat ze dit zelf in de hand werken. Onlangs was ik er getuige van hoe medewerkers een standaardformulier met daarop vragen en te bespreken onderwerpen uitgereikt krijgen. Op basis van dit formulier moeten ze met de klant in gesprek gaan. De man vertelde vol trots dat

Afrikaanse conferentie over de potentie van biogas

Biogas speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van schone energievoorziening in Afrika. Daarom organiseerden ontwikkelingsorganisaties Hivos en SNV in samenwerking met het Ministerie van Water, Irrigatie en Elektriciteit in Ethiopië deze week een grootschalige conferentie over biogas en schoon koken. Waarom is het stimuleren van het gebruik van biogas in Afrika zo belangrijk? En welke successen zijn er nog te behalen? Op deze en meer vragen gaf de driedaagse en grootste conferentie in Afrika op het gebied van biogas antwoord.

Nieuwe propositie rond zonne-energie versnelt energietransitie naar duurzame vorm!

Deze site Exeditie Duurzaam is oorspronkelijk opgezet om aandacht te besteden aan alle facetten rond duurzaamheid en dus aan people, planet and profit. Na enige tijd groeide de site als vanzelf meer toe naar zaken die met ‘people’ te maken hebben en hoe zij duurzaam inzetbaar blijven en de rol van zelf(leiderschap) daarin. Vandaag is het de hoogste tijd voor een uitje naar ‘planet’. In deze blog lees je over het initiatief van Maarten van Biggelaar van BigSolar die vorige jaar een slim plan

Hoe leiders continue hun medewerkers kunnen empoweren! Tips voor gespreksvoering.

Oooh, wat doet die zes op je rapport; waarom is dat ook geen zeven of acht? De puber in kwestie heeft zich het afgelopen jaar rotgewerkt om dit resultaat te behalen en voelt zich diep gekwest. De kans is groot dat de ouder daar niets van merkt of het gedrag van zoon- of dochterlief afdoet als horend bij de leeftijd. Dat alibi kun je als leider bij medewerkers lastig gebruiken. Gelukkig zijn er duizendeneen alibi’s te bedenken. Een interessantere kwestie is: hoe stopt een leidinggevende met het uitzenden van signalen die ongewenste effecten veroorzaken. In het geval van negatieve boodschappen leidt dit immers vaak tot terugtrekgedrag of (felle) ontkenning van een verbeterpunt. De reden om zich te verbeteren wordt terzijde geschoven en niet (h)erkend, omdat de medewerkers zich niet (h)erkend voelt in zijn talent.

Weg met de paternalistische toon: vervang de term duurzame inzetbaarheid door duurzaam presteren!

Op veel P&O-agenda’s staan thema’s die te maken hebben met duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Ik erger me aan de term duurzame inzetbaarheid en spreek liever over duurzaam presteren. Ook vind ik de toon erg paternalistisch; we moeten medewerkers duurzaam inzetbaar maken, alsof medewerkers niet duurzaam inzetbaar zijn. Duurzaam presteren is echter wel de uitdaging voor iedere organisatie waarin P&O een sleutelrol kan vervullen. We zullen werk van betekenis moeten creëren zodat medewerkers langer en gemotiveerd aan het werk kunnen blijven en medewerkers hun eigen idealen, motieven en dergelijke, kunnen verbinden aan hun eigen professionaliteit, professionele