Rubriek: Duurzaam innovatie

Een digitale transformatiestrategie is pure noodzaak – interview

Een digitale transformatiestrategie is pure noodzaakInterview met Sherida Tdlohreg – Thought Leader Digital Transformation

Welkom Sherida; zoals ik op jouw LinkedIn-profiel zag ben je ‘thought leader digital transformation’. In dit interview is er aandacht voor digitale transformatiestrategie. Waar komt jouw belangstelling voor dit onderwerp eigenlijk vandaan?

Aan de ene kant heb ik een enorme interesse op het gebied van digitale technologie. Aan de andere kant word ik vooral echt blij om samen met de klant sterke digitaliseringsstrategieën te bedenken en ze bovenal werkend te maken. Het gaat mij in de kern om het inzetten van digitale technologie ten gunste van mensen, bedrijven, klanten en de maatschappij.

Co-Creatie tijdens Corona-Crisis Creëert Waarde

Co-creatie - Paola Pisu en Saskia KwastSterk blijven door co-creatie

Zojuist sprak ik een entrepreneur die zich bezighoudt met de verkoop van hard- en software en reparaties. Ik bezocht hem, omdat op een ongelukkig moment mijn laadsnoer van de laptop het had begeven. Het was negen uur ’s morgens; de winkel was net open. Daar ik er vaste klant ben, ontstond er een gesprek. Meestal is het er erg druk. Nu was er tijd voor een praatje waarvan de kern was: ‘Hoe houd je de moraal en het geloof in een zakelijke toekomst hoog?’

Nu dat omzetten terug lopen, de meeste organisaties minder investeren en klanten hun spaartegoed onaangeroerd op de rekening laten staan.

Eén van mijn antwoorden daarop is: co-creëren!

De waarde van visualisaties op de werkvloer

Visualiseren op de Werkvloer - Paola Pisu

Dat visualiseren in verschillende werksituaties waarde heeft, is jammer genoeg nog onvoldoende bekend. Je kunt er denk- en acceptatieprocessen mee versnellen; en dus doelstellingen. Vandaar dat ik in deze tekst graag ervaringen deel over de mogelijkheden van visualisaties op de werkvloer.

 Het overbekende spreekwoord

Eerst zien, dan geloven; dat zeggen we allemaal toch weleens? In minder dan een tiende van een seconde krijgen we een gevoel bij een visuele gebeurtenis. En dat is behoorlijk snel. Veel sneller dan wanneer je een alinea moet lezen, dit moet verwerken en begrijpen. Bijna 50% van je hersenen is gericht op visuele verwerking blijkt uit onderzoek van David van Essen. Een groot deel van je hersenen neemt informatie

Vacatures

Hoofd Management Support

Ben jij organisatiesensitief, flexibel en heb jij ervaring als leidinggevende? Lees dan snel verder! Bekijk alle vacatures

Advertorial

Recyclen of voorkomen – de stand van zaken rond autoruiten!

Autoruitschade reclyclen of voorkomen - Expeditie Duurzaam

Minder autoruit schade, meer rijplezier en een kleinere CO2 voetprint. Pats, steentje tegen je voorruit! Ai, dat is schrikken. En al snel heb je een flinke barst te pakken.
Tijd voor een nieuwe voorruit. Steenslag is een veelvoorkomende oorzaak van een kapotte autoruit. Alleen al in Nederland worden op jaarbasis miljoenen kilo’s (!) aan autoruiten vervangen. Maar wist jij dat die tegenwoordig voor bijna 100% worden gerecycled?

Stromma Nederland introduceert eerste elektrische toeristenbus

Foto HoHo bus - Stromma Nederland

Stromma Nederland introduceert in het voorjaar van 2018 een Hop on-Hop off busservice in Amsterdam. Twee van de zes dubbeldecks Hop on-Hop off toeristenbussen die Stromma Nederland zal inzetten zijn elektrisch.  Stromma Nederland is daarmee de eerste in Nederland die met dergelijke elektrische toeristenbussen gaat rijden.

 Duurzame innovatie binnen toeristisch aanbod
“Sinds de oprichting van ons bedrijf is duurzame innovatie een van onze pijlers. Wij vinden het belangrijk dat al het moois wat Amsterdam te bieden heeft nog heel lang behouden blijft!”, aldus Peter Duwel, CEO van Stromma Nederland. De vloot van het toeristisch bedrijf bestaat inmiddels al voor een groot deel uit duurzame boten en is vanaf 2025 volledig elektrisch. In 2012 werd Stromma Nederland daarom bekroond met de Gouden Green Key; hét internationale keurmerk voor duurzaam en maatschappelijke verantwoord ondernemen.

Reablement – het nieuwe toverwoord voor ouderen(zorg)?

Reablement expeditie duurzaam

Reablement, ofwel een oudere helpen voor zichzelf te zorgen. Dit is een werkwijze die in de Deense ouderenzorg succesvol wordt ingezet. Hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp ziet in de methode ook een oplossing voor de Nederlandse ouderenzorg. En deze oplossing kan ik goed volgen.

Vormt het management de grootste belemmering voor talentontwikkeling en sociale innovatie?

Einde van de week. In de auto op weg naar huis met “vrijdagmiddag live” (radio 1) op de achtergrond en met mijn gedachten al in het weekend. Op een gegeven moment werd mijn aandacht toch getrokken door het gesprek op de radio. “Talent op de werkvloer wordt door veel organisaties niet ontdekt en dat is zonde”. Eric Matsers was te gast en trok de vergelijking met talentontwikkeling in de topsport en het bedrijfsleven. Hij stelde dat medewerkers in de weg worden gelopen door het middelmanagement dat vooral elkaar lijkt bezig te houden en verantwoordelijkheid bij mensen wegneemt zonder mensen uit te dagen en het initiatief te nemen.

Leiderschap en de omgang met creatieve, innovatieve mensen in je organisatie

Op de onlangs gepubliceerde lijst van de meest innovatieve landen, bleek Nederland een paar plaatsen gestegen. Maken we al gebruik van het totale potentieel  aan innovatieve krachten? Het antwoord is: ‘het kan altijd beter’. We zetten deze, in de tijd waarin we de stofwolken van de crisis van onze kleding aan het afkloppen zijn, nog te weinig bewust in.
Daar waar het wel wordt ingezet, groeien organisaties als kool en verdubbelen ze hun omzet jaarlijks. Bij de opening, begin september, van het nieuwe pand van mijn accountant, sprak ik een jongeman van midden twintig die sinds zijn 16e jaar op innovatieve wijze onderneemt in de printwereld. Zowel hij als het accountantskantoor groeien. De laatste door het uitbreiden van de dienstverlening met mediation plus dat ze klantgerichtheid steeds meer invulling geven en ook mij als klant positief verrast.
Daar is durf  en geloof voor nodig, de bereidheid om risico’s te nemen en het vrijmaken van tijd voor innovatie.

De enige tip rond innovatie die je echt nodig hebt; neem de tijd voor creativiteit!

‘Kruisbestuiving is echt een te gekke techniek als je originele ideeën wilt genereren tijdens je brainstorm. Je kunt bijvoorbeeld een ex-wc-juffrouw vragen om mee te denken. Nu ze toch bijna allemaal hun baan hebben verloren, omdat er van die muntjesautomaten langs de snelweg zijn geplaatst ……’

Deze opmerking plaatste ik onlangs tijdens een trainingsdag. Verbaasde blikken en opgetrokken wenkbrauwen zijn mijn deel. Kan zijn dat de suggestie ietwat te out of the box was? Of is er iets anders aan de hand? Een dag later namelijk was ik zelf lid van een brainstormpanel waaraan mensen deelnamen die heel verschillende professies vertegenwoordigden met als doel om door kruisbestuiving een zo groot mogelijk aantal originele en levensvatbare ideeën te verzamelen.

Twee dagen in het teken van brainstorming en creativiteit waarin qua houding en denken over creativiteit een aantal opmerkelijke verschillen zichtbaar werden.

40 organisaties claimen: Maak overig duurzaam beleid in Nederland coherent aan ontwikkelingsbeleid

Donderdag 19 mei overhandigen Partos, Foundation Max van der Stoel (FMS) en Woord en Daad het rapport ‘Ready for Change? Global Goals at home and abroad’ aan minister Ploumen tijdens een conferentie in NEMO in Amsterdam. In de publicatie wordt betoogd dat de huidige inspanningen van Nederland en de EU nog niet voldoende zijn om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die de internationale gemeenschap in september 2015 ondertekend heeft, te halen. Grotere inspanningen op het gebied van klimaat, voedselzekerheid, migratie en belasting zijn nodig om te voldoen aan onze verplichtingen.