Napolitaans afval reist halve wereld af; meer fijnstof in Nederland?

Wie dwaalt door de stegen van de vroeger eens zo imposante stad Napels in het eens zo welvarende Italië, zal zich afvragen op welke dag het huisvuil wordt opgehaald. De stapels vuilniszakken zijn hoger dan het zicht ruimte biedt. Het antwoord op de vraag zal internationaal herkenbaar klinken, met als grondtoon ‘no’. Napels namelijk heeft het huisvuilophalen zodanig weten te organiseren, dat de Maffia het volledig in handen heeft. Corruptie wordt ter plekke in kapitalen gebeiteld. In arren moede heeft het stadsbestuur dan maar besloten het per schip naar Nederland te sturen.

In de hele consumptieketen neemt afval de laatste plek in. Van alle producten die een mens zijn huis in sleept, gaat een groot deel na gebruik of zelfs nog daarvoor in een plastic zak of bak en wordt op afgesproken tijden aan de straatkant gezet. Daar wordt het vervolgens door stoere kerels vandaan gesleept en in de achterkant van een grote vrachtwagen geworpen. Nadat de ronde is geklaard of wanneer de wagen vol zit, wordt de volledige inhoud naar een centrale plek vervoerd waar het wordt vernietigd. Tot zover weinig nieuws.

Over het nut van consumptie en de overdaad die daarbij komt kijken, zullen we ons in dit kader niet druk maken. Wat wel zo is, is dat er per gemiddeld gezin toch al gauw een zak of twee/drie per week wordt geproduceerd. Dit levert een afvalberg op die fors te noemen is. De prijs van de vooruitgang. De afvalverwerking is hier keurig op ingericht en ieder doet zijn plicht.

Toch is het zo dat in Nederland de hoeveelheid afval terugloopt, of althans, wellicht zelfs beter wordt gescheiden, waardoor de klassieke manier van verwerken – verbranden in een oven – minder nodig is dan voorheen. Dat is gunstig, al was het maar omwille van het milieu, immers, minder verbranding betekent minder uitstoot.

Vuilverbranders blijven derhalve zitten met overcapaciteit van hun verbrandingsovens. Anders gezegd, de waakvlam staat vaker aan dan gewenst. Dat komt vanzelfsprekend hun boekhouding niet ten goede.

Op het moment dat Napels dan blijft zitten met een hoeveelheid afval die ze om redenen van corruptie niet zelf kunnen afwikkelen, staan de Nederlandse ovenproducenten te popelen om hun diensten aan te bieden. En in het vervolg daarvan ziet ook de Duitse overheid een mogelijkheid van hun troep af te komen.

Nu is het zo dat de warmte van de ovens ook energie opwekt om in de Nederlandse huishoudens de spaarlampen aan te houden. Dat op zich is een goede zaak. Hergebruik en nuttig aanwenden van hitte is een groot goed. Maar om nu vuilnis uit Italië te gaan ophalen, is een brug of wat te ver. De idiotie ervan kan niemand ontgaan.

Maar wat in de discussie werkelijk onderbelicht is gebleven en waar je derhalve niemand over hoort, is de luchtkwaliteit. Wat leveren al deze opgestookte pizzadozen, luiers en geleegde blikken canneloni ons aan fijnstof op?

De stilte daaromtrent vind ik nog het meest verontrustend.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>