Hoe sociaal is een leenstelsel? Studeren wordt een luxe!

Er was een tijd dat een student - mits thuiswonend - van zijn beurs gewoon een auto kon betalen. Er was ook een tijd dat de huren zo laag waren dat je die met een uitwonendenbeurs gewoon kon betalen. Ja, er waren tijden dat de student niet als het onderste deel van de sociale ladder werd beschouwd. Het was de tijd dat er bronwater uit gouden kranen stroomde. Dat is lang geleden.
Tegenwoordig is het sappelen. Wie ‘thuiswoont’ en een basisbeurs krijgt, mag per maand nog net geen 100 euro ontvangen. Wat je daarvan kunt kopen, komt niet veel verder dan driekwart spijkerbroek of één losse gymp. Uitwonenden zijn overgeleverd aan de grillen van de huisjesmelkers – al dan niet geïnstitutionaliseerd – en dan weet je dat je voor iets meer dan 250 euro per maand achter je voordeur niet te veel moet verwachten.


Dus zelfs wanneer een student de beurs die hem jarenlang in staat stelde een deel van zijn huishoudpot te financieren, moet terugbetalen, is het nog steeds een schijntje als je het afzet tegen de daadwerkelijke kosten die voor die student worden gemaakt.
En dat is wel sociaal.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

gert-jan
Wie gaat er nog hbo leraar of verpleegkunde doen als dat je minstens 12k schuld en een matig salaris oplevert? Studeren wordt een financiele keuze. En dat is mij behoorlijk asociaal.