Schoolvoorbeeld van Duurzaam leiderschap in de Andes Argentinie

Waarom lukt het de één wel iets tot stand te brengen en de ander niet? Deze vraag hield me weer eens bezig toen ik onlangs in Buenos Aires aanwezig was bij de prijsuitreiking voor de meest sociale persoon van Argentinie!
De winnaar, Padre Chifri, ken ik goed. Hij is mijn locale partner in Salta in het Noorden van Argentinie en met onze stichting Che Amigo hebben we een gedeelte van het bouwen van een middelbare school gefinancierd.
Op onze website schreef ik 2 jaar geleden al,” ‘Padre Chifri een bijzondere man’. Maar wat maakt deze man nou zo extra speciaal? Ik bedoel, nog bijzonderder dan die 1300 personen die waren genomineerd  en die twaalf andere sociale finalisten?
Ongetwijfeld zullen er meer antwoorden mogelijk zijn en toch denk ik dat simpelweg ‘Walk de Talk’ hier het grote geheim is. Zo eenvoudig, tegelijkertijd zo moeilijk en daardoor onderscheidend. De termen aandacht, vertrouwen, betrokkenheid, authenticiteit en dergelijke ken(nen jij en) ik wel uit alle spirituele,- en coachboekjes. Maar wanneer zie ik het eens terug in de praktijk? Zelden of nooit! Een mooie ervaring dus om dit nu van dichtbij mee te maken.

Als je sociale projecten wilt opstarten, heb je andere mensen nodig. Om andere mensen mee te krijgen heb je leiderschap nodig en als je dit voor de lange termijn wilt doen moet dit leiderschap duurzaam zijn.

Wat heeft Padre Chifri aan duurzaam leiderschap getoond?
Twintig jaar geleden vetrok hij vanuit de grote stad Buenos Aires naar het Andes gebergte dichtbij de stad Salta. In dit gebied leven ongeveer 5.000 mensen en ze hadden niks: geen elektriciteit, geen water, geen scholen, nada! Hij bezocht ieder persoonlijk op. Dagen lopend, uren op een ezel of deltavliegend. Wanneer hij bij een groepje mensen was en er woonde nog een paar uur verderop nog één oud vrouwtje, dan ging hij ook haar bezoeken. Met al deze aandacht ontstond er vertrouwen en won hij de harten van alle mensen. Het resultaat na 20 jaar is verbluffend: elektriciteit, lagere scholen, een middelbare school met slaapvertrekken, een sportveld. De community is in ontwikkeling en er wordt van alles georganiseerd. Er vinden workshops plaats. Iedereen doet mee.

Door ECHT vertrouwen, geduld, en aandacht te geven is het fundament gelegd voor een lange termijn ontwikkeling. Voor mij dus een prachtig voorbeeld van Duurzaam Leiderschap in de praktijk.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>