Het land van Effe; late we effe …… – toch?

Heeft u wel eens gehoord van het land van Effe?
Tot voorkort dacht ik, dat ik dit ook niet kende, tot ik mij realiseerde dat velen wel uit het land van Effe komen.
Laten we effe kijken hoe we het gaan doen. Laten we effe dit, laten we effe dat, maar hoezo effe? Iemand gaf mij vorige week een mooie wijsheid mee, ik gaf aan, dat ik om een bepaalde tijd een afspraak had, druk, druk, zij lachte en vroeg; leef je met de klok of heb je de tijd!


Dus niks effe, neem de tijd om over dingen na te denken…….. voorbeelden te over. Kijk naar de natuur ze heeft de tijd genomen om dingen te vormen en te maken zoals ze zijn. Dit zijn de mooie dingen. De natuur doet geen overhaaste dingen en als het wel gebeurd is het vaak destructief, orkanen, overstromingen, aardbevingen etc. of erger de mens komt effe langs en pleegt roofbouw.
Nu zult u zeggen wat heeft dit nu met groen en duurzaam te maken? Alles. Veel zaken die wij bedenken zijn snel en op korte termijn gebaseerd. Negen van de tien keer is dit niet gezond. We leven in het land van Effe. We maken effe de olie op, we maken effe het gas op, we vervuilen het water, we verontreinigen onze leefomgeving, stoppen de ouderen effe in een bejaarden tehuis, effe geen tijd om ze te douchen, effe geen tijd voor een praatje, we gaan effe naar de dokter, en effe naar het ziekenhuis, we kopen effe aandelen, verkopen effe aandelen, effe1200 mensen ontslaan, de koers gaat omhoog, effe effe, maar met welk doel, om effe snel winst te maken alles draait om effe, belachelijk de vlag moet halfstok 1200 gezinnen in de penarie. Neen dat effe effe brengt niet veel goeds. Het land van Effe is niet echt gezond, het land van Effe leeft in crisis. Crisis in Nederland, crisis in Europa, crisis in de wereld. Crisis ontstaan uit de denkwijze van de mensen die leven in het land van Effe.
Neem de tijd en werk samen en kijk naar duurzame oplossingen en niet naar korte termijn de wereld bestaat langer dan alleen morgen. Dus neem vanaf vandaag de tijd, luister naar mensen met visie en mensen die de tijd voor u nemen.
Worden we ooit weer het land van, ik heb de tijd, ipv effe. Het zal wel moeten want zoals het nu gaat loopt alles effe vast. Tijd voor verandering, tijd voor mensen met visie, tijd voor mensen met lef.

Effe de tijd nemen, dat is nog niet zo gek!
Eh, hoeveel tijd heeft u?

Met de groetjes van Harm

1 thought on “Het land van Effe; late we effe …… – toch?”

Janneke 11 jaar ago

Mooi stukje. Doet me denken aan een ander stukje over ditzelfde woordje: http://jjk010.wordpress.com/2011/08/22/even/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *