Go Beyond MBA# 5 in Buenos Aires; over organiseren in chaos en het loslaten van spanning

Afgelopen dinsdag 13 november vond het tweede Go Beyond MBA-evenement in Argentinië plaats, nummer vijf in totaal. Ruim vier maanden geleden had ik de datum 8 november al vastgelegd, besproken met Hotel Intercontinental en de sprekers gecontracteerd. Drie weken voor aanvang meldde het hotel me dat we op die datum het event niet konden laten doorgaan in verband met een grote geplande manifestatie tegen de regering in de binnenstad. Het zou onveilig zijn, het hotel zou niet te bereiken zijn en veel mensen zouden dus niet komen.

Dit voorbeeld geeft een mooi beeld van hoe de organisatie Go Beyond MBA in Argentinië verliep: Argentinië zit in de zoveelste crisis, plannen is bijna niet te doen, mensen en bedrijven hebben erg veel aan hun hoofd en persoonlijk commitment bestaat bijna niet meer. Een aantal toegezegde sprekers kon niet meer, geïnteresseerde bedrijven hadden andere prioriteiten en toegezegde deelnemers wisten ook niet meer of ze zouden komen.

Aan de andere kant viel me de grote flexibiliteit in positieve zin op; veel sprekers konden hun agenda omgooien en bijvoorbeeld de dj, fotograaf en filmmaker lieten direct weten er de dertiende wel te zullen zijn. Een flyer was zo aangepast, dus de promotie ging gewoon door alleen voor vijf dagen later. Het kostte me moeite in die drie weken rustig te blijven. Het programma was weer super, daar zou het niet aan liggen, maar zouden er genoeg mensen komen? En kon ik uit de kosten komen? In mijn hoofd zat er de verwachting dat we het beter moesten doen dan afgelopen mei, toen waren er zo’n honderd man.

Op 13 november hebben er zo’n zeventig mensen deelgenomen aan Go Beyond MBA Argentinië. Gezien de voorgeschiedenis was ik meer gespannen dan anders. Als moderator was ik continu betrokken bij het hele programma. Er ging veel mis met de timing van de video’s, de tijd bij veel sprekers liep erg uit, en het interactieve dat we voor ogen hadden, ging niet zoals verwacht.

Maar zeventig mensen genoten van de energie, van de hoeveelheid aan positiviteit, van de inspirerende verhalen en van de interactie met elkaar. Sommige verhalen raakten zichtbaar en voelbaar de harten in de kern. De positieve reacties na afloop waren hartverwarmend en echt. Zo was er Diego, een van de trainers van Che Amigo die in een buitenwijk van Buenos Aires woont. Onlangs is hij overvallen en hij zou die dag echt in het ziekenhuis moeten blijven. Hij wilde er per se bijzijn! Hij reisde twee uur in een volle bus en genoot met volle teugen van het bad van inspiratie waarin hij terecht was gekomen.

Zou het dan toch in mijn eigen hoofd niet helemaal goed zitten? Go Beyond MBA gaat toch meer over vertrouwen dan over controle? Waarschijnlijk had ik een ongelooflijke topdag gehad als ik mijn eigen verwachtingen los had kunnen laten. Een waardevolle les voor de volgende keer.

Jasper Wegman is mede initiatiefnemer van Go Beyond MBA en organiseert de events in Buenos Aires.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *