Bezielende leiders zetten zich in voor hun community!

Met plezier vertel ik jullie dat Jasper Wegman terug is als gastblogger voor Expeditie Duurzaam. Waarom? Dat legt hij zelf aan jullie uit.

Ken je dat gevoel? Zo’n moment dat iets je helemaal duidelijk wordt. Dat je weet dat je dat ‘moet’ gaan doen! Een aantal weken geleden overkwam me dit weer! Opeens wist ik waarover ik een boek wil gaan schrijven! Over mijn ervaringen in Zuid America. Over leiderschap, over ontwikkelingssamenwerking en de wereld zoals ik die aanschouw. Wat ik precies wil vertellen en waarom kwam door een Post die ik via Facebook ontving. Deze was van Silvia Flores, een ongelooflijk bijzonder en betrokken vrouw waarmee we met de stichting Che Amigo samenwerken in Buenos Aires. Ondanks moeilijke omstandigheden blijft ze altijd positief en doorgaan met zich inzetten voor haar community! Ze is bevlogen en passievol. Ik vind haar een bezielend leider. Ik besefte dat ik in de afgelopen jaren, door het opzetten en werken aan projecten in Zuid Amerika, een aantal van dat soort mensen ben tegengekomen. Mensen die me raakten, inspireerde en verder brachten met mijn eigen plan. Waarom en in wat verschillen zij van andere mensen? Wat maakt hen, in mijn optiek, bezielende leiders? Dat zal ik de komende maanden gaan onderzoeken.

Deze mail poste Silvia Flores op Facebook naar aanleiding van een goedkeuring van een projectfianciering van KLM……

“Op 25 februari 2011 hebben we het gebouw in gebruik genomen waar nu onze bedrijfjes functioneren. Toen was er nog een vloer van modder, er was geen ventilatie of WC, maar het was van ons! Met heel veel inzet hebben we het stapje voor stapje opgebouwd. Uren en dagen hebben we geïnvesteerd in het verbeteren van onze arbeidsomstandigheden en om meer kansen te geven aan de mensen uit onze wijk. En opnieuw laten Che Amigo en WOS ons zien DAT HET KAN! Dat alle inzet en alle offers de moeite waard zijn! We gaan nu beginnen met de bouw van WC’s, een nieuwe trainingsruimte, een patio, en kantoor. Bedankt voor het vertrouwen dat jullie ons geven! We zullen onvermoeibaar doorwerken om zo te kunnen blijven laten zien dat in La Juanita dromen waar kunnen worden.”

Er zijn natuurlijk al duizenden boeken en artikelen over leiderschap geschreven. Dagelijks komt er een nieuw boek uit. Toch kom ik maar zelden mensen tegen die de wijsheden uit de boeken echt in praktijk kunnen brengen. Hoe komt dat toch? Is het dan zo moeilijk om echt bezielend te leven? En wat betekent dat eigenlijk? Ik heb het geluk gehad om zulke mensen van dichtbij meegemaakt te hebben. Ik heb daarvan geleerd en ze inspireren me. Het woord bezieling intrigeert me. Als kind wist ik natuurlijk niet dat het iets te maken had met ziel maar ik begreep wel dat het te maken had met veel plezier, overgave, er voor gaan, geen grenzen meer etcetara. ‘Play till you drop’, zeg maar. In de afgelopen jaren zijn er een paar leiderschapwijsheden die me zijn bijgebleven:

Paul de Blot spreekt over Leiderschap als het realiseren van je droom. Als je je droom aan het verwezenlijken bent gaat alles vanzelf en geeft het je energie. Simon Sinek met zijn golden cirkel theorie, de WHY. In zijn onderzoek maken die mensen en organisaties echt verschil als ze vanuit hun innerlijke drive iets tot stand laten komen en het resultaat van secundair belang is. Van binnen naar buiten. Jim Collins beschrijft in zijn boek,” good to great” de 5e niveau leiders. De leiders die het beste presteerden waren die mensen die vanuit innerlijke bezieling hun werk deden. Joseph Jaworski beschrijft het fenomeen synchroniciteit in zijn gelijknamige boek. Hij beschrijft daarin dat als je eenmaal de keuze hebt gemaakt je hart te volgen die mensen op je pad komen die je verder zullen vergezellen. Prachtig leiderschap boek.

De laatste drie jaar werk ik samen met Sjoerd en Oscar van Refresh Interactions. Zij vergezellen organisaties in een proces wat ze, finding and living the soul, noemen. Een belangrijk onderdeel in hun proces is het definiëren van de ‘volition’, in het Nederlands wilskracht. ‘Waar krijg je nu echt energie van? Waar sta je van in vuur en vlam?

Ik geloof erin dat we allemaal iets hebben dat het vuur in ons ontbrand. De zogenaamde belemmerende overtuigingen, opgelegde normen houden dat tegen. Die filters zorgen ervoor dat veel mensen niet tot die echte wilskracht komen, de uitdaging aangaan en met gevaar van falen en teleurstelling echt doen wat ze diep down zouden willen. Is dat jammer? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat de mensen die dat overstijgen mij inspireren en mooie voorbeelden zijn. En misschien niet geheel toevallig, mensen die zich met hart en ziel voor andere inzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *