Klimaatneutraal leveren? Het levert nog geld op ook…

SCA Consumer, maker van onder meer Libresse, Libero en Edet, gaat als eerste leverancier in de retail volledig honderd procent CO2 neutraal aan klanten leveren. SCA kondigde vorige week een intensieve samenwerking aan met een selecte groep transporteurs onder de naam ‘Green Care Transport’.

Green Order
In een op de tien vrachtwagens zitten consumentenproducten van Mars, Unilever of Campina Friesland voor de winkels van Jumbo, Albert Heijn of Plus Retail. Daarmee is deze sector een van de grotere vervoerende sectoren.
De CO2-belasting moet eigenlijk met 20% omlaag in de sector door het voorkomen van vervoer, en daarmee minder vrachtwagens, minder kilometers en minder gebruik van fossiele brandstoffen.

Maar, zonder transport staat ook alles stil… dat beseffen winkeliers als geen ander. Er zijn slimme oplossingen nodig om ervoor te zorgen dat de consument geen lege schappen aantreft en men toch de milieubelasting vermindert. Dat lukt alleen maar als winkeliers samenwerken met producenten.

Eerder presenteerde Mars, samen met Connekt, de ‘Green order’. De ‘Green Order’ maakt de gevolgen van het bestelgedrag van klanten op het milieu zichtbaar voor de partners in de keten. Mars Nederland is de eerste producent in Europa die CO2-uitstoot meet op orderniveau en vermeldt op de pakbon. Een prima manier om samen met klanten te praten over duurzamer leveren en daarmee, vaak ook, efficiënter leveren.

Duurzaam leveren
SCA heeft concrete CO2-doelstellingen en gaat, samen met transporteurs, de CO2 uitstoot verminderen met schonere motoren, aerodynamische vrachtwagens en chauffeurstrainingen.
Al eerder bereikte SCA, samen met Fruit2Day maker Hero, een CO2 reductie van 19% door het combineren van hun leveringen aan de winkeliers in een enkele vrachtwagen. Duurzaamheid levert dus gewoon ook geld op.
SCA werkt voortaan alleen nog maar met duurzame transporteurs. Ben je niet duurzaam, dan doe je als transporteur gewoon niet meer mee. Dan word je wel gedwongen mee te innoveren.

Compenseren met duurzame energie
De uitstoot die nog overblijft, neutraliseren SCA en haar transporteurs door in samenwerking met Climate Neutral Group te investeren in duurzame energieprojecten, zoals een windmolenpark in Turkije of Taiwan. Hierdoor wordt honderd procent CO2 neutraal leveren een feit. Dat is veel slimmer dan het planten van nog meer bomen. Dit is een oplossing die toekomstige milieuproblemen in opkomende economieën aanpakt. Dat we daar niet eerder aan hebben gedacht…

Klimaatneutraal leveren? Het moet, het kan en het levert geld op!

Walther Ploos van Amstel.

1 thought on “Klimaatneutraal leveren? Het levert nog geld op ook…”

SCA Consumer gaat 100% CO2 neutraal leveren 10 jaar ago

[…] en investeert in duurzame energieprojecten, zoals een windmolenpark in Turkije of Taiwan. Lees erover op Expeditie Duurzaam. Een mooi initiatief. if (typeof(et_ord)=='undefined') […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *