Definitie duurzaam product; drie voorwaarden!

Deze blog staat op 2 van de meest gelezen blogs in 2010 van Expeditie Duurzaam.

In de media zie je de laatste tijd heel vaak het woord “duurzaamheid” voorbij komen. Maar niemand schijnt de betekenis van het woord precies te kennen. Waarschijnlijk komt dit doordat de betekenis heel divers is. Wat versta ikzelf onder duurzaamheid? Als je naar het woord kijkt zou je kunnen denken dat het product wat duurzaam is lang mee moet gaan. En ik denk dat dit ook precies is wat het betekent. Maar dan in veel bredere zin. Laat ik deze eens uiteenzetten.Het duurzame product gaat lang mee
Het duurzame product gaat lang mee waardoor er niet steeds een nieuw product voor hoeft te worden gemaakt en er dus ook geen beroep hoeft te worden gedaan op grondstoffen die uit de natuur komen en beperkt voorradig zijn.

Het duurzame product is mensvriendelijk gemaakt
Het product is op menswaardige manier gemaakt. Zodat de mensen die een duurzaam product gemaakt hebben ook lang leven zonder te behoeven betalen met hun gezondheid of zelfs hun leven. Uiteraard worden deze producten niet door kinderen gemaakt!

Het duurzame product is niet giftig
Het duurzame product bevat geen gif zodat de mensen en andere levende wezens, zoals dieren en planten die het product gebruiken, binnen krijgen of ermee in aanraking komen, lang leven en niet ziek worden of zelfs doodgaan door het product.

“Green washing”
Inmiddels zijn er zeer veel initiatieven te vinden die zeggen dat ze duurzaam bezig zijn. Ik vind een product of dienst pas echt duurzaam als het aan de drie bovenstaande voorwaarden voldoet. Anders is er gewoon sprake van het etaleren van een product door middel van een valse duurzaamheidsclaim!

2 thoughts on “Definitie duurzaam product; drie voorwaarden!”

Va 12 jaar ago

Duurzaamheid betekent niet altijd dat iets lang meegaat. Bijvoorbeeld: Een duurzaam product is hout. Het aantal bomen dat gekapt moet worden om een bepaalde hoeveelheid hout te leveren zal zichzelf terug verdienen door opnieuw aan te groeien.
Duurzaamheid is gebruik maken van natuurlijke bronnen, zonne-energie, wind-energie, en zoveel mogelijk de vraag beperken van fossiele bronnen.
En als laatste is duurzaamheid de manier waarop we met alles om ons heen omgaan, zodat we niets beperken voor volgende generaties.

Danielle Duurzaam 12 jaar ago

Beste Va,
als je hout gebruikt is dat meestal voor langere tijd en niet om direct weg te gooien. Het product gaat dus langer mee en is daardoor duurzaam.
Wat je zegt over gebruik maken van natuurlijk bronnen valt in mijn artikel onder alle drie de voor waardes.

Zal ik het eens verder uitwerken zodat jou punten in mijn artikel meer naar voren komen?

Groetjes,
Danielle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *