(Z)onder de kerstboom, persoonlijk afscheidsplan (PAP) en het winnen van een miljoen?!?

Als januari de maandag van het jaar is, dan is december de maand van op verhaal komen. Zeker als je onverhoopt, zoals mij overkwam, in een lange file stilstaat met rechts van de weg het bordje snelheidscontrole. Dat wordt in ieder geval geen prent. December. De dagen worden korter. December, is dat niet de maand die maant tot afronden; nog even dit gesprek, die klus, dat telefoontje. Alleen, als we niet uitkijken, rennen we op weg naar rust.
Mijn idee: laat het buiten maar waaien, regenen of sneeuwen. Geniet desnoods van die file en bestempel je auto als het hol waarin je je tijdelijk terugtrekt. Dit geldt overigens niet alleen voor de maand december, het toilet en de auto schijnen dè rustpunten.
December biedt bij uitstek de gelegenheid voor een goed gesprek met je collega(‘s). Waar heb je het dan over? Toch niet van die ouder-kind-, partnergesprekken in de trant van ‘We moeten eens praten’. Ook heb ik geen werkgesprek voor ogen in de zin van functionerings-, waarderings-, POP of PAP (persoonlijk ontwikkel- of afscheidsplan).
Nu acht ik iedere leidinggevende en HRM-er in staat om dat goede gesprek, indien gewenst, naar eigen inzicht te voeren. Laat daarover geen misverstand bestaan. Mijn inspiratievraag, als het over werk gaat, put ik uit een driedaagse over stres- en burn-outbegeleiding die ik dit najaar volgde. Geen wereldschokkende vraag, voor de meeste lezers ongetwijfeld bekend. Toch past juist deze goed bij de maand december.

Stel dat
Stel je voor: je bent winnaar van de Staatsloterij. Zes miljoen wordt bijgeschreven op je bankrekening, en dat is geen vergissing. Zoals je weet heeft de Staatsloterij zorgplicht. Je kunt kiezen uit een psycholoog of beleggingsdeskundige. Je kiest voor de laatste. Voor de betreffende persoon ben je het 79e geval, dus zij weet van wanten. Vanuit haar ervaring schat zij in, dat je circa twee miljoen uit zult geven aan goede doelen (familie en overige), een huis en iets erbij (boot, auto en/of reizen). Zij adviseert je de overige vier miljoen zo te beleggen, dat je jaarlijks twee ton belastingvrij tot je beschikking hebt, de vier miljoen blijft overeind.
Als dat gebeurt: hoe zal dat je leven veranderen?
Wat ga je dan doen en wat doe je niet meer?
Wat ga je doen met je werk?

Wat zeggen de antwoorden je over de focus in je werk? Waar krijg je vooral energie van?
Wat zijn doodlopende sporen?
Moet of beter: wil je daar wat mee?
Zoja, wat dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *