Wil ie komm’n mien geut’n schoon te moak’n? (of je mijn dakgoten komt schoonmaken?)

‘Hebt u wel het juiste nummer gekozen?‘ Mevrouw is ervan overtuigd. Het nummer klopt; hetzelfde als vorig jaar. Het voorjaar komt: de hoogste tijd voor schone dakgoten. ’t Had al veel eerder moeten gebeuren.
Er is wat heen en weer gepraat nodig om mevrouw te overtuigen dat ze met mij niet de juiste vakvrouw op het dak haalt. Ik ben geen expert in schone goten en ik durf al helemaal niet op een dak!

En toch: waarom niet opschoning van (communicatie) geut’n? Een kleine verstopping met grote gevolgen is snel gemaakt. In de afgelopen weken kwam ik toch een paar mooie staaltjes tegen.Wat te denken van het feit dat de koffie niet te drinken is, omdat jezelf niet meer in staat bent aan te geven hoe je het wilt hebben en de privacywetgeving verbiedt dat er een sticker op je rolstoel zit waarop dit is vermeld.

Meegebrachte etenswaren mogen in dit ziekenhuis niet worden genuttigd ter voorkoming van voedselvergiftiging.
‘Waar komt die haring vandaan? In alle oprechtheid: ik denk uit de Noordzee en ik kocht deze bij Albert Heijn.’ De leidinggevende broeder legt zijn leven in de waagschaal; de haring wordt gegeten en we leven alweer een half jaar voort.

In een leerling-gesprek op het VMBO zijn ouders blij met de informatie over het wel en wee van hun dochter. Ze komen volgende keer weer. Juf stelt hen teleur. ‘Dat gaat niet! Dochter is dan achttien jaar en volwassen.’ Ouders: ‘Ja, wel achttien, maar zeker nog niet volwassen gezien het wee dat we zojuist aanhoorden.’ Juf weet raad. Na ondertekening van een toestemmingsverklaring door vader, moeder en dochter wordt de volgende afspraak alsnog voor drie gemaakt.

‘Wilt u ervoor tekenen, dat we het bedhek omhoog mogen doen? Er is namelijk sprake van vrijheidsbeperking! Mijn moeder zegt toch dat ze lekkerder slaapt als het bedhek er voor zit?’ Helaas, zij is handelingsonbekwaam: ‘U moet tekenen!’

Toch maar eens doorspoelen voor een doelmatige communicatie? De natuur helpt een handje mee en dat kan ons helpen.

Uit: Bionica Innovatie en Expertisecentrum
De mens dekt zich rigide in en is ondertussen zo flexibel als een stalen plaat. De natuur beweegt mee, taai en flexibel onder andere door meedogenloze aanpassing aan veranderende omstandigheden. Het is nooit af, het kan altijd beter. Advies: gebruik feedback en cyclische processen voor de nodige flexibiliteit.

Voor meer informatie:
www.bionicacentrum.nl

4 thoughts on “Wil ie komm’n mien geut’n schoon te moak’n? (of je mijn dakgoten komt schoonmaken?)”

Leo Hardus 8 jaar ago

Zorginstelling de Hoven heeft “Zorg zonder regels” ingevoerd.
De bewoners zijn heel tevreden.
Zie ook artikel D vh N afgelopen weekend

Charlotte Verbeke 8 jaar ago

Moest er eerst “even inkomen”: waar gaat dit over … Maar dat ligt meer aan mij, kwam ik aan het einde achter. En zit nu in een andere bedrijfstak. Nu ik de contekst door heb vindt ik het een prima (sarcastisch ?) understatement hoe de zorg(regels) doorgeschoten zijn.

Hetty de Vries 8 jaar ago

Tja, en dan hebben we het nog niet over onderwijs en regelgeving.
Na mijn pensionering ga ik daar een feuilleton over schrijven!

Onder het motto wat ik niet kan veranderen moet ik accepteren, maar wat ik niet kan accepteren moet ik veranderen, kies ik in het laatste geval regelmatig voor ‘ gepaste’ burgerlijke ongehoorzaamheid.

In het ergste geval kom ik voor op de Telegraaf of bij de rijdende rechter.
Alle twee zal ik wel overleven.

Marcel van der Pol 8 jaar ago

De mens dekt zich rigide in en is ondertussen zo flexibel als een stalen plaat. De natuur beweegt mee, taai en flexibel onder andere door meedogenloze aanpassing aan veranderende omstandigheden. Het is nooit af, het kan altijd beter. Advies: gebruik feedback en cyclische processen voor de nodige flexibiliteit.

Waarvan akte. Mooi statement.
Is de samenleving maakbaar en beheersbaar? Of zoeken we het meer in ontmoeten, feedback en cyclische processen.
Het dynamische evenwicht is de bron van alle leven; niet het statische evenwicht.

groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *