Wat is in hemelsnaam een ‘duurzame levensstijl’?

Tijdens een interessante lezing over ‘het nieuwe werken’, kwam een slide voorbij waarop beweerd werd 1,6 miljoen mensen een ‘duurzame levensstijl’ aanhangen. Nieuwsgierig als altijd vroeg ik wat dat behelst. De spreker gaf ruiterlijk toe dat hij niet wist welke definitie van het begrip hier aangehangen werd. Eenmaal thuis aangekomen bood de zoekmachine uitkomst.Na enig gepuzzel vond ik deze definitie: ‘Een duurzame levensstijl houdt in dat het gebruik van natuurlijke rijkdommen tot een minimum wordt beperkt. Dit heeft te maken met het gebruik van duurzame vervoermiddelen, een duurzame woning, energie, voeding en andere duurzame consumptiegoederen’.*

Een schets van het begin van een dag zoals je die altijd begint en hoe die in de duurzame levensstijl eruit zou kunnen zien.

 Milieubelastend

Om zeven uur gaat de wekker. Je staat op en het is al behaaglijk warm in huis, omdat het thermostaat vanaf half zeven de cv-ketel aan het werk heeft gezet. Eerst eens lekker wakker worden onder de douche op 38 graden. Het is echt heerlijk om elke dag zo’n 10 minuten onder de stortdouche (30 liter per minuut) echt wakker te worden. Het koffiezetapparaat loopt al. Verdorie, gisteren vergeten brood uit de diepvries te halen. Snel ontdooien in de magnetron om daar straks dikke boter en een aantal plakken vleeswaren tussen te frommelen. Je neemt een vorm van drinkontbijt en gooit het flesje achteloos in de vuilnisbak evenals de resten van het eten dat je gisteravond vergeten hebt in de koelkast te zetten. Voor je lief schrijf je een briefje op een A4-tje met drie X-jes. Het is kwart voor acht en de hoogste tijd om in de auto te springen, want met de fiets kom je nu te laat op je werk.

Duurzame levensstijl

Het is kwart voor zeven en je wordt gewekt door een ouderwetse wekker met draaiveer die je op een rommelmarkt voor een habbekrats op de kop hebt getikt. Omdat er maar zo’n korte tijd zit tussen opstaan en op de fiets springen naar het werk, staat de kachel op 15 graden. Via een duurzaamheidsite heb je een zandloper op de kop getikt die ervoor zorgt dat je niet meer dan drie minuten onder de douche staat. De zandloper kreeg je gratis als je er een waterbesparende douchekop bij kocht. Die had echter je al op je verjaardag gekregen. De laatste dertig seconden laat je koud water over je heen stromen; goed voor de bloedsomloop. Koffie zet je in je eenpersoons perculator; het pruttelt gezellig zo op het gas. Lekker boterhammen smeren voor de lunch, een sinasappel bij het ontbijt met yoghurt en muesli uit de biologische winkel. Je rekt je eens lekker uit. Op een gebruikte envelop schrijf je een bericht voor je lief. Het is half acht en je pakt in alle rust je fiets uit de schuur en ziet nog net hoe een vogel in een vetbol pikt.

 Bron: *http://www.dolceta.eu/nederland/Mod5/spip.php?rubrique94

6 thoughts on “Wat is in hemelsnaam een ‘duurzame levensstijl’?”

Hing 13 jaar ago

Paola, Hmmm, geweldig en we leven langer en gezonder in een schonere omgeving. Bewust leven, bewegen en eten, maakt de mens authentieker en meer in balans met zichzelf. Ben In defense of food van Michael Pollan, aan het lezen, samenvatting volgt. Tot ziens, Hing

Gerard 13 jaar ago

Voor mij houdt een duurzame levensstijl in het zo veel als mogelijk beperken van afval, selectief zijn in je investeringen en al je overige aankopen, selectief zijn in je voedingspatroon, niet of zo min mogelijk vliegen, oog hebben voor het maatschappelijk belang en respect hebben voor mens en dier. Duurzaamheid is een begrip dat door velen wordt begrepen maar door ieder van ons anders wordt ingevuld.

Dirk 13 jaar ago

Een goede sluitende definitie voor duurzaam leven te bedenken is lastig. Ik heb laatst geprobeerd in een artikel waarin ik aan de hand van 3 criteria (Reduceren, hergebruik en recycling) kan toetsen hoe duurzaam handelingen zijn. Misschien leuk om te lezen:
http://www.duurzaamthuis.nl/duurzaam-wonen/duurzaam-leven

Paola Pisu 13 jaar ago

Beste Dirk,

Wat let je om je ideeën met ons te delen via deze site? Je kunt ook denken aan een gastcolumn.
Overigens is duurzaam leven volgens mij meer dan de drie items die jij noemt. Voor mij heeft het te maken met een levensinstelling. Consuminderen en investeren in duurzaam materiaal vraagt om investeren. En dan moet je maar net genoeg geld op je rekening hebben staan. En probeer in een tijd dat je met minder mensen hetzelfde werk doet maar eens voldoende tijd te steken in duurzame relaties.

Dirk 13 jaar ago

Hoi Paola,

Bedankt voor uitnodiging. Ik zou graag een gastcolumn willen starten maar het ontbreekt momenteel aan tijd. Duurzaam Thuis gaat erg goed dus mijn handen vol aan. Wie weet na de zomer! Succes met jullie interessante site!

Groet Dirk

Danielle Klinkenberg 13 jaar ago

Hoi,
In verband met de verwarring over de term “duurzaamheid” schreef ik voor mijn eigen site (www.zokanhetook.net) wat ik eronder versta. Dit stukje staat nu ook op de blog van Danielle Duurzaam. Op deze blog schrijf ik ook over “En dan moet je maar net genoeg geld op je rekening hebben staan.” waar Paola het hierboven in een reactie over heeft.

Ik ben hier voor het eerst, interessante teksten! Ik lees iets over een gastcolumn, het lijkt me heel leuk om één of meer van mijn schrijverijen hier te mogen plaatsen en uiteraard schrijf ik ook graag wat nieuws!

Hartelijke groet,
Danielle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *