Reablement – het nieuwe toverwoord voor ouderen(zorg)?

Reablement expeditie duurzaam

Reablement, ofwel een oudere helpen voor zichzelf te zorgen. Dit is een werkwijze die in de Deense ouderenzorg succesvol wordt ingezet. Hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp ziet in de methode ook een oplossing voor de Nederlandse ouderenzorg. En deze oplossing kan ik goed volgen.

Reablement in wet

Sinds januari 2015 is reablement zelfs opgenomen in de Deense wet. Als je bij het zorgloket van een sociaal wijkteam in een gemeente aanklopt, krijg je een holistisch pakket aangeboden. Dit heeft als doel  dat je zo snel mogelijk weer zelfstandig door het leven kan. Dat begint in Denemarken met een ‘personal goal orientation’. Vervolgens kan het programma voor de oudere uit diverse elementen bestaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan  een goede scootertraining tot het organiseren van een verbouwing van je woning.

Zelfstandig leven

Vanuit de praktijk Zelfstandig Leven coach en adviseer ik senioren in en rondom Zwolle. Dit doe ik onder andere op het gebied van wonen, welzijn, zorg, financiën én fraudepreventie. Het doel? Ervoor zorgen dat senioren goed en onbezorgd tot op hoge leeftijd maximaal zelfstandig kunnen leven.

Een goed voorbeeld en belangrijk punt van aandacht is goede voeding en voldoende beweging. En dat verdient nog wel wat aandacht!

Voldoende en gezond

Voeding helpt bij het gezond houden van het lichaam. Het dieet dat je daarvoor volgt, is eigenlijk hetzelfde als wat je op iedere leeftijd zou moeten eten. Als je lichaam ouder wordt (soms lijkt het of de geest veel langzamer verouderd), dan heb je de neiging om minder te eten. De eetlust neemt af. Het is belangrijk dat je oplet dat je niet ondervoed raakt. Voldoende en gezond eten, is het medicijn om sterk te blijven.

Eiwitten

Onderzoekers zijn van mening dat de voeding voor ouderen iets meer eiwit mag bevatten. De eiwitten helpen bij herstel. Dit kan zijn na een operatie of ziekte. En als je lang de kracht in je lichaam wilt behouden, is ook krachtsport zeer aan te raden. Zeventig plussers deden mee aan een programma waarin ze uitgebalanceerd aten (iets meer grammen eiwitten per dag) en aan krachttraining deden. Wat bleek? Na drie maanden was hun spiermassa gegroeid en het vetpercentage was afgenomen.

Artikel

Meer informatie over voeding en beweging specifiek voor ouderen klik door naar het artikel van Paola Pisu van Vitale Female & Fifty. Paola Pisu is een BGN Gewichtsconsulent en begeleidt mensen bij het bereiken van een gezonde levensstijl. Of dit nu gaat over een paar kilo afvallen, meer energie uit voeding halen of uitgebalanceerd eten.

Meer weten over voeding en beweging als onderdeel van reablement? Hieronder staat de link naar dit artikel.

Kwieke senioren; verstandig eten en bewegen om lang zelfstandig te leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *