Mobiel aan tijdens trainingen en vergaderingen is zo 2010!!

Er waren tijden dat bij het begin van een bijeenkomst enige discussie ontstond of roken was toegestaan. Daar hebben we het nu niet meer over. Rokers vertrekken tijdens pauzes als moderne paria’s veelal zonder commentaar naar buiten. Tijdens pauzes grijpt nu ieder naar zijn telefoon, nieuwsgierig naar gemiste berichten. Ik las over een verslaafde gebruikster, ze vertelde dat ze haar smartphone niet meer bij kon houden. Dan lag ze op bed en klonk er een bliep waaraan ze geen weerstand kon bieden. Alle reacties vanuit de sociale media waarmee ze in verbinding stond putten haar uit. Het idee om ‘m uit te zetten, was eenvoudigweg niet bij haar opgekomen. Voor het rokersdebat lijkt nu de smartphone in de plaats gekomen.

Ik heb inmiddels al een keer meegemaakt, dat een aanwezige directeur vond dat ieder gewoon bereikbaar moest zijn tijdens een training. Waarmee hij – wat ik in mijn naïviteit nog even dacht – niet zijn verwachting uitsprak dat ieder zich open zou stellen naar zijn collega’s. Nee, telefoons aan graag en als er iemand belde opnemen. Zelden iemand sneller zijn beoogde leerdoel zien bereiken, in zijn geval de controle loslaten, toen de rest van het gezelschap zonder morren offline ging. Vergaderingen waarbij de mobiele telefoons op tafel liggen en er regelmatig door deze en gene een blik op wordt geworpen zijn geen uitzondering meer. Bij de afsluiting van een leergang kwam de leidinggevende van een deelnemer, die speciaal zijn vakantie had onderbroken, net op tijd binnen; om na ongeveer vijftien seconde met de telefoon aan zijn oor te vertrekken en niet terug te keren. Had hij hem maar uitgezet, de teleurstelling was zichtbaar. Ik vraag me af of het nog goed gekomen is tussen deze twee.

De laatste opvallende ontwikkeling op het digitale front is wat mij betreft het haptische internet. In ontwikkeling is een systeem dat via het web aanrakingen overbrengt. Met een bolvormige muis streel je, met behulp van algoritmen, degene met wie je op afstand contact wilt maken; waardoor deze een haptische online-ervaring kan beleven. Het bestaat. De verwachting is dat over een jaar of drie een marktrijpe versie beschikbaar is. Seksuele toepassingen onder de noemer dildonetica liggen dan in het verschiet. Dan is in de natuur zo’n bidsprinkhaan toch maar een loser. Het kan zo maar gebeuren dat het vrouwtje haar partner al tijdens de paring begint op te eten. Opmerkelijk is hierbij dat het mannetje de paring voort kan zetten nadat hij is onthoofd en half opgegeten. Een geruststelling voor mensenmensen. Als het internet er plotseling uitligt, stopt alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *