Upgraden van de kwaliteit van je gedachten. Hoe pak je dat aan? Deel 1.

We hebben per dag zo’n 60.000 gedachten. Mirelle van den Anker beschrijft deze en komende week hoe je de kwaliteit van gedachten op een hoger level brengt.

Veel van de managers, professionals en kantoormedewerkers die ik begeleid kampen met negativiteit om zich heen. Ze vinden het moeilijk om daarmee om te gaan. Een baas met wie ze niet door een deur kunnen, klagende collega’s, noem maar op. Het kost ze veel energie en ze reageren het vaak ongewild af op zichzelf, hun partners of kinderen.
Daarom besteed ik de komende tijd aandacht aan dit thema en geef ik je praktische tips en tools die je kunt toepassen.
Deze en komende week deel ik 10 technieken met je hoe je negatief denken kunt stoppen. Het is onwijs belangrijk om je negatieve denkpatronen te stoppen, omdat ze je heel veel energie kosten. De Dalai Lama zegt hierover: “Onze negatieve emoties zijn zo krachtig dat een constante inspanning nodig is om ze tegen te gaan.
Het doel van deze artikelen is niet om je volledig te ontdoen van negatieve gedachten. Dat zal niet lukken en is ook niet nodig. Je negatieve gedachten zijn namelijk nodig om je te beschermen tegen gevaar of kwaad. Dit zijn gezonde negatieve gedachten. Teveel negatieve gedachten is echter ongezond.
Laten we beginnen met de eerste 5 technieken! Volgende week deel ik de andere 5 met je.

1) Het begint met acceptatie
Het is belangrijk om te begrijpen en te accepteren dat wat je nu bent, het resultaat is van je eigen acties en je keuzes. Al je acties en keuzes vinden hun oorsprong in je gedachten.
Er zijn dingen die buiten je controle die je niet kan veranderen en er zijn dingen die je kan veranderen. Focus je energie op de dingen die je kunt veranderen. Stop met worstelen en ga mee met de stroom.
Negatieve gedachten van jaloezie en haat zijn slechts een weerspiegeling van je eigen onzekerheden. Bijvoorbeeld: als je altijd hebt geworsteld met je carrière, heb je de neiging om elke keer met jaloezie en afkeer naar alle succesvolle mensen te kijken.

2) De tweede stap is je attitude
De manier waarop jij je dag begint is een goede indicator van hoe de rest van je dag gaat. Spring je gefrustreerd je bed uit, omdat jij je verslapen hebt, dan is het heel aanneembaar dat je de hele dag een opgejaagd gevoel hebt.
Schrijf de komende week op welke gedachten door je hoofd gaan als je wakker wordt. Wat is de kwaliteit van je gedachten die door je hoofd gaan? Zijn het gedachten van woede, zelfmedelijden of van dankbaarheid, tevredenheid en hoop? Voel jij je opgewonden of juist rustig? Kijk je uit naar de dag of maak jij je zorgen over de dag die komen gaat?
Als je eenmaal deze vragen voor jezelf hebt beantwoord, besef je dat het eigenlijk je eigen houding die de loop van de dag bepaalt. En niet de mensen of de omstandigheden om je heen. Het is heel belangrijk om te onthouden dat de eerste paar minuten na het ontwaken van cruciaal belang. Begin je dag met 3 minuten lange diepe adem en glimlach, dan ga je met een lach door de dag.

3) De derde stap is het analyseren van je gedachten
Wees je bewust van je gedachten. Elke keer als een negatieve gedachte opkomt, schrijf ‘m op en vraag jezelf af of het echt is of dat je ‘m verzonnen hebt, oftewel of het gebaseerd is op feiten of aannames. Markeer alle gedachten die gebaseerd zijn op aannames. Als een gedachte is gebaseerd op feiten, vraag jezelf af of ze je dienen of dat ze je energie kosten. Als ze je energie kosten, markeer dan ook deze gedachten. Herinner jezelf eraan dat deze gedachte jou niet helpt en laat het gaan.

4) De vierde stap is om tegenover je negatieve gedachten, woorden en daden iets positiefs te zetten
Als je zojuist gemerkt hebt dat je veel gedachten gemarkeerd hebt, omdat ze ofwel gebaseerd waren op aannames, ofwel omdat ze je niet dienen, dan is het goed om er gedachten naast te zetten, die je wel dienen. Want denk maar eens niet aan een roze olifant, en ja, waar denk je aan.. een roze olifant. Je hersenen kennen het woord niet niet. Dus, is het van belang om er iets tegenover te zetten, dat je wel wilt.
Je zet bijvoorbeeld liefde tegenover je emoties van haat, vrede tegenover woede en mededogen tegenover ellende. Probeer alleen maar positieve woorden te gebruiken, dat maakt je van binnen al blij. Terwijl negatieve woorden je een onprettig en negatief gevoel geven. Denk dus goed na voordat je spreekt.

5) Leef in het moment
Leer te genieten van het leven in dit moment. Laat je niet leiden door je actie in het verleden of je zorgen over de toekomst, maar zorg dat je aanwezig bent nu. Als je merkt dat jij je zorgen maakt of dat iets niet prettig voelt, ga dan met je aandacht naar je adem. Maak je adem lang en diep, totdat de spanning of het vervelende gevoel verdwijnt Een andere manier die je helpt om in het nu te zijn, is om je dagelijkse handelingen te vertragen. Dus praat langzamer, eet langzamer. Door een tandje terug te schakelen, geef jij je lichaam rust en ruimte, waardoor het rustiger wordt in je hoofd.

“Geschreven door Mirelle van den Anker van Invest In Yoga. Ga naar www.businessyogaonline.com voor het aanvragen van het gratis mini e-book ‘De 7 Geheimen van Business Yoga’.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *