Duurzame relaties? Hou regelmatig je mond!

In een evaluatie van onze meerdaagse training: “Kinderopvang: een speelplaats voor diversiteit”, geeft een deelneemster aan dat voor haar het meest waardevol, de handreiking van een 50/50 gesprek is geweest: 50% luisteren en 50% spreken, als je met twee een gesprek voert. ‘t Lijkt zo simpel. Dat is zelfbedrog is de conclusie.
In gesprek met anderen hoort zij zichzelf regelmatig en ergert zich daaraan. “Maar anders is het zo stil.”
Luisteren en stilte als communicatiemiddel: zijn we dat verleerd? Het lijkt zo langzamerhand een nationaal probleem. We kunnen niet meer omgaan met luisteren en dus stil zijn.
Tijdens een landelijke bijeenkomst kwam een bijbeltekst voorbij: ‘Elke ochtend wekt de heer mijn oor, zodat het toegerust is om aandachtig te horen (lees luisteren)’. Voor de liefhebbers Jesaja 50 4b

Het lijkt in die bijeenkomst op vloeken in de kerk: het overgrote deel van de aanwezigen bezit een riante spreekvaardigheid en gebruikt die zoveel als maar mogelijk is. Elk bespreekpunt geeft in no time lange files bij de twee reactie microfoons.

Horen en spreken is een twee-eenheid. Het één is altijd aan het andere verbonden. Spreken heeft geen zin als er geen luisteraars zijn en luisteren heeft geen nut als er geen geluid is.

Helaas, omdat ieder mens in het bezit is van een eigen paar oren, ontstaat regelmatig ruis.
Daarbij geldt, dat in onze samenleving het gemeengoed lijkt, snel te reageren en niet onder stoelen of banken te steken hoe jij over zaken denkt.

Wim Anker van de gebroeders Anker, bekend advocaten duo uit Leeuwarden, vertelt, in een nieuwsgierig gezelschap, met trots en boeiend over zijn vak.
Hij laat ook de ongezonde betrokkenheid van de samenleving zien, bijvoorbeeld in De Zaak Robert M.
4000 landgenoten sturen hem ongevraagd e-mail, waarin naar hartenlust wordt geoordeeld, veroordeeld, gedreigd, bedreigd en conclusies getrokken. Alsof betrokkenen zelf bij alle feiten aanwezig zijn geweest.
Anker was nieuwsgierig en geeft details: 80% van de post wordt ’s nachts tussen 1 en 4 uur verstuurd. Ongeveer 90% gebruikt de naam Mickey Mouse of een andere onzinnaam. Slechts drie e-mailtjes bevatten geen taalfouten.
Werden de schrijvers van al die e-mail gelukkig van hun inspanning? Wim Anker in ieder geval niet.

We hebben een mening, moeten die kwijt of de ander die nu wil horen of niet. Energieverspilling; dat kan toch anders?
Het handvat van een 50/ 50 gesprek is simpel, geeft ruimte aan alle gesprekspartners spreken en de tijd nemen voor luisteren in een goede balans.
Gebruik spreekruimte ook om eerst naar:

1. het WAAROM,
2. het WAT en
3. het HOE

te vragen voordat de eigen mening de wereld in geslingerd wordt.

In mijn agenda staat deze week: Vrijheid van meningsuiting werkt alleen, door op zijn tijd te zwijgen. Hèt recept voor een duurzame relatie met veel voldoening voor ieder als de anderen je horen, in plaats van aanhoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *