Concreet is niet altijd beter; de Rio-top is juist zeer geslaagd!

Huib Broekhuis, de grondlegger van Go Beyond MBA, sprak met twee deelnemers aan de conferentie in Rio en kwam tot heel andere conclusies dan de pers. In zijn blog relativeert hij zaken en zet hij uiteen welke betekenis en zingeving uit zo’n top kunnen voortkomen.

Recent vond de Rio-top plaats, officieel de Rio top +20. Daarmee wordt verwezen naar de vorige Rio top 20 jaar geleden waar later onder meer het Kyoto protocol uit voortkwam. De top was bedoeld als mondiale bijeenkomst voor het bedenken van oplossingen voor wereldcrises rondom armoede, honger, milieu en financiën.

Officieel was de top waar zo’n 50.000 vertegenwoordigers van overheden, bedrijfsleven en organisaties vertegenwoordigd waren, een teleurstelling. Er werden slechts op 4 van de 50 terreinen concrete doelen en uitkomsten geformuleerd. Dat was dus blijkbaar het criterium voor succesvol zijn.

Peter Bakker, ambassadeur van en spreker voor Go Beyond MBA, voormalig TNT-topman en nu voorzitter van de WBCSD (World Business Council for Sustainable Development, een organisatie voor duurzame bedrijfsvoering) was bij de top aanwezig. Evenals zijn voormalige collega Alan Gegenschatz, spreker bij Go Beyond MBA in Buenos Aires en voormalig topman van TNT in Argentina. Van hen hoorden we juist dat de Rio top +20 een ongelooflijk inspirerende en energie-gevende bijeenkomst was. Zeer druk bezocht door mensen die een verschil willen maken in de wereld. Ik weet het natuurlijk niet zeker maar schat zo maar in dat minstens de helft ‘inspired to act’ terug naar huis ging.

Waarom werd er in de media dan toch gesproken van een mislukking? Omdat er geen concrete uitkomsten waren; voor de buitenwereld althans. En als het niet concreet is en er geen doelen zijn afgesproken dan heet het een mislukking.

Ik denk dat concreet niet altijd beter is. Sommige dingen zijn nou eenmaal niet in woorden uit te drukken. En dat hoeft ook helemaal niet. Is het zo erg als er geen concrete plannen liggen? Is het niet veel belangrijker dat de energie voelbaar is? Dat gelijkgestemden elkaar inspireren en dat ieder voor zich op zijn eigen terrein de energie van verbetering, vooruitgang en een betere wereld met zich meeneemt? Natuurlijk moet er een punt komen dat het concreet wordt en dat er doelen worden nagestreefd. Of liever dat er resultaten geboekt worden. Maar hoe kun je dat nou eigenlijk verwachten van een bijeenkomst met 50.000 mensen?

Concreet komt wel. Vertrouwen en positiviteit zijn hier misschien wel veel belangrijker. Vertrouwen dat daar mensen hun tijd en energie stoppen in iets wat de moeite waard is. Positiviteit dat er gezocht wordt naar wat goed en zinvol aan die bijeenkomst was.

Concreet heeft soms tijd nodig om zich gaandeweg te vormen. Net als Go Beyond MBA. De mensen die bij de events waren, gingen vol inspiratie en energie weg. Wat waren concrete uitkomsten? Ik heb geen idee. Maar ik weet wel dat het mensen raakte. Dat ze er door geïnspireerd waren. En dat ze er iets mee gingen doen. Misschien is dat nu nog niet concreet. Maar als het zaadje eenmaal gepland is groeit het toch wel door. De natuur maakt ook geen plannen en formuleert geen doelen maar groeit en volgt daarin zijn eigen ritmes en patronen.

Ik pleit voor minder concreet. Meer energie en inspiratie. Voed elkaar met positieve ideeën vanuit positieve intenties. Daar groeien hoe dan ook mooie dingen uit. Loslaten is wat het eigenlijk vraagt. Laat die behoefte aan concreet maar even lekker liggen de komende zomer en zoek de voeding voor jezelf zodat we collectief verder kunnen gaan met het tot bloei laten komen van de mooie dingen!

Kijk voor meer informatie over het volgende Go Beyond MBA event op: http://www.gobeyondmba.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *