Als willen moeten overstijgt……..generatieclash of …..

 Een zaterdagavond lui voor de buis: Brigitte Kaandorp fileert op  haar onnavolgbare wijze de problematiek van generatie op generatie. Ik geniet met volle teugen als ze de babyboomers vakkundig ontleedt .

“De protestgeneratie, die 12 jaar over de studie deed en toen ze op het pluche zaten, degenen na hen, opdroegen in maximaal 4 jaar de studie af te ronden. Graaiers en snaaiers, die alle goede banen inpikten en bleven zitten.
De adviesbureaugeneratie die het land verblijdt met totaal onduidelijke adviezen, daarna met bonussen vertrekken naar hun tweede huis in Frankrijk. De laatste pré pensioeners, zodat al die de generaties na hen met lege handen staan.”

En dan komt zo’n afgezant van de “BV IK” binnenschuiven,  zakt neer op een stoel en zegt:  zie je nou dat ik gelijk heb!!. Sinds de Club van Rome hebben jullie alleen voor jezelf gezorgd. “Grenzen aan de groei” – ja maar niet aan die van jullie eigen wijsheid, waarvan je meent die alleen in pacht te hebben!
“Had ik maar nooit die altijd bewaarde aulapocket aan de student energie en milieu gegeven. Ik word er  nu mee om de oren geslagen.” Brigitte bedankt voor je bijdrage in deze.

En ik ben nog niet hersteld van de aantijging van Saskia Stuiveling die aangeeft dat ik, als babyboomer uit mijn luie stoel moet komen om de BV IK te ondersteunen.! Hoe verzin je het? “Babyboomers moeten erkennen dat de huidige generatie het zelf moet uitzoeken. Onze generatie moet dus niet vasthouden aan de macht en aan het afbrokkelend gezag van onze instituties. We kunnen wel onze kennis en ervaring aanreiken over de breuklijn heen, bijvoorbeeld door jongeren tijdig zelf verantwoordelijkheid te laten ervaren in werk en maatschappelijk leven.”

Saskia alles best, maar ik word tenminste 1x per week door BV IK op het matje geroepen, hoe het met mijn duurzaamheid staat. Doe die computer uit als je er niet achter zit. Moet je perse met de auto?

Gelukkig voor mij en BV IK helpt Roos Vonk ons bij de netwerkbijeenkomst van Noordbaak op weg. Noordbaak zetelt  in Noord Nederland en stelt: duurzaam en welvarend gaan samen. Samen aan de slag, ieder vanuit zijn eigen kracht.  Roos  heeft praktische tips om met “veel mensen goede dingen te gaan doen”. Roos geeft aan: Zelfsturing gaat voor sturing. Laat zien dat je het meent waar je voor staat. Met een duurzame aanpak heb je goud in handen.

Met BV IK en deze babyboomer lukt het wel.  We gruwen van elkaars hoofddeksels, maar  onze neuzen staan wat duurzaamheid betreft, dezelfde kant op. Wij willen. Ook samen. Alleen als willen moeten overstijgt, komt duurzaamheid een stap verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *