10 jaar na 9/11 nog steeds: de wereld op zijn kop

Er was een moment dat ik niet was.

Er komt een moment dat ik niet meer ben.
Tussen deze momenten stap ik rond op deze wereld. Samen met miljarden anderen.
Ieder heeft zijn eigen wandelroute. En we komen elkaar regelmatig tegen. Helaas verloopt dit niet vlekkeloos.
De olifant en de mens zijn de enige zoogdieren die op hun kop kunnen staan, staat in het lexicon van nutteloze feiten.  Uitsluitend de mens heeft de mogelijkheden in zich om met gebruik van zijn kop, zich in te zetten voor het geluk van de mensheid en daarmee het geluk van de wereld.

Vanaf het begin dat de mensheid elkaar ontmoet zijn er contacten die uitmonden in een strijd op leven en dood. Het zit ons in de genen en we worden erin geschoold. Alles wat geschiedenis is toont strijd, onderdrukking, overheersing. Ik een beetje beter dan jij/ ik een beetje meer dan jij. De geschiedeniscanon van Nederland bevat in ieder geval 21 items waarbij oorlog, overheersing, onderdrukking, eigenbelang hoofdmoot is. Of deze canon onze nieuwe ingezetenen met ons land worden verbonden, waag ik te betwijfelen.

10 jaar geleden heb ik met Poolse vrienden de catastrofe van de Twin Towers samen beleefd. We hebben onze angsten gedeeld en overwogen wat dit de wereld gaat brengen.

Afgelopen zondag zitten we opnieuw bij elkaar en concluderen, dat de wereld en wij er niet beter van geworden zijn. Duurzaamheid in relaties, lijkt langzamerhand op knippen en plakken, copieren en verwijderen. Of het nu privé of zakelijk is, we besteden veel tijd aan er wat van vinden, er over twitteren, er op terugkomen en ondertussen nergens echt aan toekomen.

Ik lees: “Gelukkige mensen leven langer, hebben betere relaties, zijn creatiever, minder ziek, slapen beter en hebben een kleinere ecologische voetafdruk”.  Eén van de tips: kijk verder dan je eigen ik, geef voorrang aan hechte relaties.

Ieder mens loopt  zijn eigen weg totdat hij/zij  niet meer is.  Ik heb de opdracht in mijn kop, dat ik mij inzet om bij te dragen aan het geluk van degenen die ik tegenkom en mijn ecologische voetafdruk verklein. Ik wens u hetzelfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *