Een kwestie van generatiejaloezie!

Eind vorig jaar verscheen in een personeelsblad een column van mijn hand over het feit dat Young Professionals in de crisis tijd worden uitgekotst door de gevestigde (lees; oudere) generatie managers. Dit vanwege de arrogantie en de overmaat aan ambitie bij het jeugdige talent. Ik was verbaasd over het feit dat men ons, want ik behoor tot die doelgroep, liever zag gaan dan komen. Je vraagt je dan toch af welke organisatie niet zit te wachten op jonge en ambitieuze mensen. Maar nee, ‘Last in First out’; geen genade!

Op de column kreeg ik leuke reacties, maar ook reacties die mij verbaasden. Zo was er een mevrouw die al wat jaartjes meeliep in het HR vak. Zij vertelde mij dat het eigenlijk pure jaloezie is. De generatie X die in de jaren 80 de arbeidsmarkt betrad, had het niet makkelijk. Werkgevers waren huiverig voor het aannemen van jonge mensen. Dus moest er eindeloos gesolliciteerd worden. Baantjes onder het opleidingsniveau aannemen met vaak het bijbehorende treurige salaris. En eerlijk is eerlijk, de afgelopen jaren ging het toch een stuk makkelijker voor de jongste generaties die de arbeidsmarkt bestormden. Je was nog niet afgestudeerd of de werkgevers stonden in de rij met in hun armen een laptop en een foto van een glimmende leaseauto. En als je een geluk had, werden ook nog al je opleidingskosten betaald. Lang leve de sky, want dat was blijkbaar de limit.

Ja, ik kan me voorstellen dat de oudere generaties dan nu iets hebben van ‘verdiende loon’ en ‘voel je ook eens wat wij moesten meemaken’ nu de arbeidsmarkt meer lijkt op die van de jaren 80. Maar dan denk ik bij mezelf; is het niet logisch dat je met je tijd meegaat? En bovendien, wensen deze oudere generaties dan niet het beste voor hun kinderen?

1 thought on “Een kwestie van generatiejaloezie!”

Tony de Bree 14 jaar ago

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik me wel herken in een aantal dingen die je vertelt. In de loop der jaren ben ik ook heel wat jonge mensen tegen gekomen die bij sollicitaties in feite voor mijn baan kwamen!

Zelfvertrouwen is mooi, maar er is zeker een tijd geweest dat jonge mensen die net hun opleiding hadden afgerond gelijk relatief hoge salarissen kregen. Maar ik geloof niet dat het jaloezie is. In de huidige tijd gaat het allemaal wat minder gemakkelijk en dat is voor veel jongeren, maar ook veel ouderen even wennen.

Tony de Bree
http://www.deduurzamebank.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *