Collegiaal teamkalenderen; bevorder teamontwikkeling door creatieve sessies!

Tijdens een bedrijfsbijeenkomst deze week wordt personeelsleden gevraagd op een etiket in één zin op te schrijven waar hun bedrijf voor staat. Aan het eind van de dag krijgt ieder een fles wijn mee met een van een collega afkomstig etiket. Het levert plezier en mooie uitspraken op. Op menig kantoor hangt ook een scheurkalender. Vaak met mooie oneliners. Hoe harder je rijdt, hoe eerder je in de file staat. Je haalt alleen de trein, als je er daarvoor een mist. Soms tref je de verbeelding van het relationele menselijke gestuntel van tekenaar Peter van Straaten aan. Volgens mij hebben Kees van Kooten en Wim de Bie deze scheurkalendertrend gezet? Nu verschijnen ze in soorten en maten; uiteenlopend van 356 computerideeën, de coachkalender, de hoe overleef ik 2013 kalender, de Daila Lama dagkalender, tot aan de etiquette-, sport-, whisky-, Loesje-, filosofie-, wijn-, Bijbel- , culinaire-, geschiedenis-, sport-, Fokke & Sukke- en Leendert Jan Vis scheurkalender. 43 (!)Verschillende telde ik er bij de plaatselijke boekhandel. Ook in de App Store is het aantal ongelooflijk. Geen wonder dat het toilet – oeps – de voornaamste oorzaak is van waterschade aan smartphones. Bijzonder welke manieren wij zoeken om de dagelijkse ochtendstank geestelijk te ont(v)luchten.

Dit soort creatieve uitingen biedt nieuwe kansen voor teamsamenwerking, namelijk een doe-het-zelf gezelschapsspel van geheel nieuwe orde: collegiaal kalenderen. Dat past prima bij de voorspelde trend naar heimweemarketing (we gaan weer brieven schijven, kaarten sturen, bordspelen komen terug). Met je team maak je een eigen kalender, gebaseerd op alle wijsheden die je met elkaar het afgelopen jaar hebt gedeeld. Ga er samen voor zitten en het begint ongetwijfeld al snel te borrelen. Laat staan als je er een Loesje-achtige teamvergadering aan wijdt. En wat een verrassing voor andere collega’s in hun kerstpakket. Zomaar wat voorbeelden:

  • Aanspreken lijkt soms verdacht veel op aan-preken.
  • Ben je van meer gewicht als je bent aangekomen?
  • Tobben kan leiden tot pieken.
  • De meest genadeloze kritiek is die van het ongemeende compliment.
  • Overwin je angsten en je bent op pad met je verlangen.
  • Levenskunst: een stap onderweg naar beter.
  • Vergeetachtigheid: je pincode invoeren als je inlogcode.
  • Geluk: vinden wat je niet zoekt en juist nodig hebt.

Natuurlijk kan het niveau omhoog. Terecht opgemerkt. Gevatter, humoristischer, gestileerder, verfijnder, meer to-the-point. Daarom is het zo´n prachtig idee. Een combinatie van teamplezier met als resultaat een uniek collectors-item bestaand uit louter teksten of een combinatie van woord en beeld. Ziedaar, een nieuwe vorm van teambuilding: creatief scheurkalenderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *