Centrum voor Menskracht: Ambitie in plaats van Positie

Mijn expeditiedrang brengt me vandaag aan tafel bij Mariska Broekman en Roel Westra. Enige tijd geleden ontmoette ik Mariska en ze vertelde mij dat haar werk bestaat uit het begeleiden van bedrijven tot 100 personen bij sociale innovatie. Haar zakenpartner en zij zijn druk doende met het oprichten van ‘Het Centrum voor Menskracht’. Daartoe zijn ze onlangs verhuisd naar een prachtig, historisch pand in de binnenstad van Deventer. Wie durft er in crisistijd zo’n risico aan te gaan? Tijd om polshoogte te nemen en onderzoek te doen naar de drives en de redenen voor dit zelfvertrouwen. Tijd voor een duurzaamheidscheck.Drive(s)
Roel vertelt dat toen hij nog in loondienst was hij verschillende keren is geconfronteerd met controle over de wijze waarop hij zijn werk uitvoerde. Nu kan een mens het van controle flink benauwd krijgen, maar dat blijkt niet de issue. “Controle betekent vaak wantrouwen over de wijze waarop jij je werk hebt uitgevoerd”, aldus Roel. “Vaak wordt gezegd dat ze je volledig vertrouwen, maar dat vertrouwen is dan onecht! Vertrouwen is de kern van hoe wij met onze acht medewerkers omgaan. Mensen mogen zelf de werktijden bepalen, we stellen ons gelijkwaardig op; zijn servant leaders. Alles mag ter discussie worden gesteld. Alleen als we zo met onze eigen mensen omgaan, kunnen we ons gedachtegoed vanuit eigen positieve ervaringen overtuigend uitdragen naar klanten waar we werkzaam zijn.”
Uitgangspunt van de benadering van hun bedrijven Het Behoudburo en Westra Werkzaken is onderzoeken wat de talenten, capaciteiten en wensen van mensen zijn en het helpen organiseren om dit maximaal te benutten voor zowel het individu als het bedrijf waar hij werkzaam is. “Door deze benadering blijft een medewerker behouden voor de organisatie in plaats van dat hij elders zijn heil gaat zoeken”, verklaart Mariska. “Sturen op functies, taken en verantwoordelijkheden brengt controle met zich mee en er zijn hoe langer hoe meer bedrijven die voelen dat ze een andere richting moeten kiezen.”

Behouden van medewerkers
Door creatief met het menselijk potentieel om te gaan, is het altijd mogelijk om mensen te behouden. Het gaat tegen de uitzendgedachte in waar mensen blijven switchen van werkomgeving. Wanneer een medewerker talenten wil ontwikkelen, is onderzoek nodig naar de wijze waarop dat kan worden vormgegeven. Daarbij is de volgende mix van belang: de bedrijfsdoelstelling en het ontwikkelplan van de medewerker versterken elkaar. De medewerker is eigenaar van zijn groeiambities en bovendien overtuigd van het feit dat er ruimte genoeg is om te werken en groeien bij het bedrijf waar hij nu werkt.
Een voorwaarde is dat de leiders van bedrijven open staan voor deze gedachte en open communiceren. Om te onderzoeken waar bedrijven staan op de sociale innovatieladder zet het Centrum voor Menskracht een scan in met behulp waarvan op vijf innovatiepijlers gemeten wordt wat de stand van zaken is. Duidelijk wordt ook welke interventies ingezet kunnen worden om samen te werken op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid. Om een plek te worden waar goed werkgeverschap bijvoorbeeld blijkt uit het feit dat de receptioniste vanzelfsprekend betrokken wordt bij ‘out of the box sessies’, omdat ze altijd de meest waanzinnig, goede en creatieve ideeën inbrengt.

Select gezelschap
Nu heb ik zelf bij diverse bedrijven een kijkje in de keuken mogen nemen in de 22 jaar dat ik werk. Ik voel enige scepsis opkomen en kan niet nalaten op te merken dat lang niet alle directeuren en MT’s staan te trappelen om de ideeën van Mariska en Roel te omarmen. “Oh nee, hoor”, roept Mariska: “Het selecteert zich vanzelf uit!”
Waarop ik informeer of het selecte gezelschap spontaan op ze af is komen rennen? Dat kost inderdaad de nodige inspanning. Ondernemers hebben alweer enige tijd geleden kosteloos deelgenomen aan workshops rond thema’s als ‘goed werkgeverschap’.
Daar is de relatie gelegd met werkgevers die ervan overtuigd zijn dat het anders moet om de toekomst zonnig tegemoet te zien. Zij weten dat hun mensen daar de schakel in zijn en durven zich gelijkwaardig op te stellen. Ze hebben en ambitie en zien tegelijkertijd in dat vasthouden aan hun positie en besturen vanuit een machtsmodel in de annalen der geschiedenis bijgeschreven kan worden. De komst van de nieuwste generaties zorgt voor een versnelling. Het vraagt om lef om het anders te gaan doen. En ….. om daar advies bij te vragen.

Centrum voor Menskracht
Dat advies kan overigens komen van collega-ondernemers. Het Centrum voor Menskracht fungeert daarin als ontmoetingsplaats. En doet dat op twee manieren. Binnen het centrum zijn kantoorruimtes beschikbaar waarin een diversiteit aan HRM specialisten zich vestigen.
Ondernemers die lid worden van het centrum kunnen meedoen aan ervaringskringen en themabijeenkomsten bezoeken. Bij vragen op het gebied van HRM, waarbij ze externe expertise in willen huren, is een specialist snel gevonden.

Een principe van duurzaam HR: ‘vertrouwen is loslaten’. Mariska en Roel laten met hun initiatief zien dat ze vertrouwen hebben in zichzelf, hun collega’s, ondernemers die werken met het Centrum voor Menskracht en bedrijven tot 100 medewerkers in de regio IJssel-Vecht.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>