Roel Kramer

Roel Kramer

Roel Kramer is bioloog, organisatieadviseur, interim-manager en coach. Gestart als wetenschappelijk onderzoeker en aan de slag gegaan met natuur en milieu, niet alleen professioneel maar ook privé. Door de jaren heen heeft hij verschillende (hogere) leidinggevende posities gehad. Eerst nog in bovengenoemd werkveld maar gaandeweg steeds meer in algemene managementfuncties. Daarbij gaf hij in diverse organisaties leiding aan allerlei groepen professionals als ingenieurs, juristen, onderwijzers en artsen tot stafafdelingen en/of integraal management. Daarnaast heeft Roel een groot aantal projecten geleid, crises bezworen, veranderingsprocessen gestuurd en reorganisaties uitgevoerd, met de focus op het verbinden van organisatiedoelen en medewerkers in relatie tot externe en interne ontwikkelingen.

Na jarenlange leidinggevende ervaring heeft hij zich toegelegd op adviseren en begeleiden van sleutelfiguren zoals toezichthouders, bestuurders, management en verantwoordelijke professionals. Sinds 2008 doet hij dit samen met Carla Pluijmaekers via organisatieadviesbureau Pluijmaekers & Kramer waarbij de nadruk ligt op het ontwikkelen van leiderschap. Leiderschap kent immers een aantal basiskarakteristieken maar is tegelijkertijd onderhevig aan evolutie, zeker in deze tijd, waarin zingeving, ontwikkelen en verbinden sleutelwoorden zijn. Goed leidinggeven is voor de meesten al lastig genoeg en voldoende inspelen op de ontwikkelingen al helemaal. Roel is gespecialiseerd in het duurzaam ontwikkelen van een organisatie. Hij lost graag vraagstukken op als hoe men ervoor kan zorgen dat verbeteringen in een organisatie tot stand komen en hoe daarbij duurzaam met medewerkers om te gaan. Heel vaak wordt een enorm potentieel aan creativiteit, kennis en gedrevenheid niet gebruikt en hij vindt het een zeer belonende bezigheid om dat te (laten) benutten. De rode draad in zijn werk is zorgen voor persoonlijke en organisatorische verbeteringen om daarmee sturing te geven aan heden en toekomst door ontwikkeling van duurzaam leiderschap.

W: www.pluijmaekerskramer.nl
E: roel@pluijmaekerskramer.nl
T: 043 - 362 44 40
M: 06 - 10 31 75 71

Berichten van Roel Kramer

Ziekteverzuim is de schuld van P&O!

In de meeste organisaties staan onderwerpen als ziekteverzuim, mobiliteit, management-development, medewerkerstevredenheid, cultuurverandering en meer van dit werk op de agenda van het management. Er wordt veel over gepraat in managementteams, op heidagen en op medewerkersbijeenkomsten. Daar wordt aangegeven welk belang aan deze onderwerpen wordt gehecht. En iedere keer weer is het verbazingwekkend hoe op de agenda van datzelfde managementteam het hoofd P&O als verantwoordelijke actienemer staat genoemd. Het kan dus niet anders zijn dan dat P&O aan de wieg staat van alle personeelsproblemen.

HR trends 2011 (en 2012)?: Het Nieuwe Werken, sociale media en het nieuwe leiderschapsmodel

Dit wordt mijn derde en laatste blog over de HR trends voor 2011. Anders is het jaar alweer bijna om. Hoewel de trends gegarandeerd na 2011 ook zullen doorzetten. De hoofdlijnen hiervan zijn per slot van rekening ook al enkele jaren merkbaar. Daar zit dan ook meteen een aandachtspunt: zelfs een positieve trend wordt een hype en snel ingehaald als niet invulling wordt gegeven aan implementatie. Zeker bij HRM is dat een lastig proces, het gaat immers om mensen. Vaak betreft het een stevige organisatorische en persoonlijke verandering. En dat heb je niet snel met beleid of een strategisch plan voor de bakker.

HR trends 2011 (en 2012)?: Focus op talent en specialisatie

In mijn vorige blog ging ik in op innovatie en leercultuur als één van de belangrijke trends binnen HR voor het komend jaar. Een andere trend die meerdere malen in het rapport van Bersin wordt gesignaleerd is een toenemende focus op talent en specialisatie. Nu is talentmanagement een vaak gebruikte term maar in de dagelijkse toepassing een weerbarstig fenomeen. HR zal de handen hieraan vol hebben. Zeker in de regio’s waar de jacht op kwalitatief goed personeel weer toeneemt door aantrekkende economie al dan niet gecombineerd met vergrijzing.

HR trends 2011 (en 2012)?: innovatie en leercultuur

Een jaar eindigt met lijstjes en begint vaak met voornemens en trends. Zo worden ook HR-trends voor 2011 aangegeven. Onder andere in een rapport van Bersin & Associates (2011: Building the Borderless Workplace). Hierin wordt een top 10 van trends aangegeven aan de hand van een onderzoek onder een groot aantal HR-managers. In de komende blogs wil ik de meest in het oog springende trends analyseren in het licht van duurzaam HR.

Kenniseconomie afhankelijk van sociale innovatie

Onlangs was ik op de High Tech Campus in Eindhoven – het hart van dé slimste regio in de wereld. Daar was een Brainport-bijeenkomst over slimmer samenwerken en co-creatie. Daarnaast ging het in de presentaties en workshops veel over sociale innovatie, investeren in mensen, nieuw leiderschap, het nieuwe werken. Maar ook kwamen woorden als werkondernemer en flexicurity voorbij. Duidelijk was één ding: bij de mensen die aanwezig waren was het besef dat het zijn van de slimste regio niet voldoende is. Het blijven van de slimste regio is een veel zwaardere opgave. En dit vervolgens omzetten in productiviteit en rendement is een nog veel groter vraagstuk in sterk bewegende arbeidsmarkt. Grote noodzaak dus om meer gewicht te geven aan duurzaam HR binnen organisaties om innovatie mogelijk te maken.

Het Nieuwe Werken: duurzame werkwijze of juist niet?

Een van de trendy topics van het afgelopen jaar is zonder twijfel HNW.  Er is zelfs een hele week aan gewijd in november 2010. #HNW levert veel hits op in twitter. En allerlei initiatieven worden genomen om de werkwijze verder onder de aandacht te brengen (http://www.hetnieuwewerkendoejezelf.nl). En natuurlijk scoort een vermindering van woon-werk-verkeer en meer via digitale middelen communiceren goed op duurzaamheid. Maar is het echt ‘nieuw’? En is het niet alleen maar een hype en dus als onderwerp niet duurzaam?

NUDGE: consumentenplatform voor een duurzame samenleving

Een 3e plaats in 2010 voor deze blog. Lees ook over NUDGE in de laatste Pepper!

Alweer enige tijd geleden heb ik een stip gezet. Op de kaart van NUDGE (http://nudge.nl/). Wat op dit moment al meer dan 4000 mensen hebben gedaan. Niet zo verwonderlijk want het is een geweldig initiatief. Op de website en in diverse kranten is hieraan al aandacht besteed, maar ik ben benieuwd naar de persoon achter het initiatief. Zo loop ik op een mooie herfstochtend Herberg “De Zwarte Ruiter” in Gulpen binnen om te praten met Jan van Betten. Samen met 2 bevlogen medewerkers zit hij achter koffie met vlaai. Daarvoor hebben ze gesproken met Gulpener Brouwerij (die People, Planet, Profit & Pleasure heeft omarmd) en hierna gaan ze naar Van Houtum Papier (sinds 1 oktober een officiële

Fossielen regeren met weinig oog voor risico’s

Eerder dit jaar had ik een interview met Roger Cox over zijn laatste initiatief (http://www.expeditieduurzaam.nl/duurzaam-innovatie/steunt-het-kabinet-uitstervende-fossielen-of-jong-talent/). Daarin stelde hij dat het nieuw te vormen kabinet onze economie moest bouwen op nieuwe, duurzame vormen van energieopwekking. Zoals zij al 100 jaar de fossiele energiesector en aanverwante industrie heeft gesteund. Maar aangezien dit kabinet de grote vraagstukken rondom energieonafhankelijkheid, klimaatverandering, grondstofschaarste en afnemende (winbare) olievoorraden niet serieus neemt, krijgt de duurzame energievoorziening niet dezelfde opstart als de fossiele industrie (zie ook http://www.expeditieduurzaam.nl/duurzaam-individu/duurzaam-negeerakkoord/). En die opstart is cruciaal om niet teveel tijd te verliezen aangezien een goede omschakeling nog heel wat inspanning vergt.

Noodzakelijke innovatie bij HR blijft uit. Award niet uitgereikt!

De afgelopen weken las ik een aantal verontrustende berichten over HR. Daarin werd melding gemaakt van gebrek aan innovatie en zelfs kortzichtigheid. Terwijl deze tijd toch juist vraagt om een duurzame HR-strategie. En een corporate strategie kan eigenlijk niet zonder een goed HR beleid. Zowel voor belangrijke input als voor een goede implementatie is dat van wezenlijk belang.

Klimaatramp als onderwerp van een roman

Op zaterdag 6 november las ik in de Volkskrant een verkorte weergave van de Van der Leeuwlezing van Ilija Trojanow. Een interessant stuk over het schrijven van een roman over het verzet tegen de kracht die onze biosfeer verwoest. De enige kracht die ook in staat is om deze verwoesting tegen te gaan maar dat nooit zal doen, aldus Trojanow. Wat heeft dit nu te betekenen? Wat is de kern van het betoog?