Persoonlijk leiderschap in Argentinië - Go Beyond MBA

Go Beyond MBA gaat internationaal! Op 3 mei vindt het event plaats in Buenos Aires, op een prachtig dakterras van het Intercontinentaal Hotel met uitzicht over de oude volkswijk San Telmo. Er komen veel interessante, internationale sprekers, zoals de bekende, succesvolle hockeycoach van het nationale damesteam en topspreker Cachito Vigil. En met de Nederlandse CEO van Makro, Arnoud van Wingerde, met een ex-Colombiaans model en host van een televisieprogramma, met een spiritueel Guru die al 20 jaar bedrijven begeleidt en nog veel meer interessante mensen.

Alle sprekers, de organisatie, de DJ en de filmmaker hebben hun diensten en producten gratis aangeboden. Ook de locatie is met korting beschikbaar gesteld, waardoor alle entreegelden naar het goede doel gaan: ‘leiderschapsprojecten voor jongeren uit kwetsbare gebieden’. Tot zover het succesverhaal van stap 1.

Maar waarom zijn we eigenlijk in Argentinië begonnen? En hoe is het proces gegaan dat tot bovenstaand resultaat heeft geleid? Hoe lastig is het om zaken te doen in Argentinië en welk leiderschap vergt het van mij persoonlijk?

Twee jaar geleden besloot ik om voor een lange termijn naar Argentinië te gaan om daar de stichting Che Amigo uit te breiden met leiderschapstrainingen voor kwetsbare jongeren. Omdat ik zelf lange tijd actief ben geweest als trainer in het bedrijfsleven, wilde ik graag het bedrijfsleven betrekken bij sociale projecten door stimuleren, netwerken en door fondsen te werven. Het idee van een interessant seminar cq een beweging was begonnen. Na vele gesprekken met Huib van VDS en vele anderen zijn we eigenlijk op een organische wijze begonnen: Huib in Nederland, ik in Argentinië. Daar zat ik toch voor de werkzaamheden van Che Amigo.

Na lang zoeken naar een geschikte partnerorganisatie besloot ik samen te werken met Pescar; een stichting die een negenmaandse leiderschapstraining aanbiedt voor kwetsbare jongeren bij de grote bedrijven. Echt ‘Go beyond’ dus. Zij heeft de contacten en de administratieve organisatie, ik het programma. Vandaar dat de geworven inkomsten ook voor haar projecten is. Via mijn contacten vanuit Che Amigo kwam ik in contact met alle sprekers en die vonden het allemaal erg leuk om mee te werken. Wel was het vaak lang wachten op het maken van een afspraak, maar het commitment was snel gegeven.

De locatie vinden was het moeilijkst en hier komt echt een stukje van de Argentijnse cultuur om de hoek kijken: vriendelijk, niet durven beslissen en afspraken terugdraaien. Ik werd er gek van! Zo had ik een mooie locatie gevonden die mij gratis werd aangeboden. Na een maand kwam de organisatie daar op terug. Bij andere ben ik drie keer wezen kijken en ze besloten daar om het uiteindelijk niet te doen! Nadat mijn geduld verschillende keren zwaar op de proef is gesteld, is het dus uiteindelijk gelukt: “ Por la primera vez en Argentina”.

Tijd speelt hier veel minder een rol dan in Nederland. Beslissingen worden vaak ad hoc genomen en zo ook weer teruggedraaid of veranderd. Langetermijnplannen bestaan bijna niet, dus om iets te organiseren is lastig.
Ik leer hier dan ook niet TE snel te juichen, te accepteren en in het moment te leven. Soms mooi, soms teleurstellend. Een voordeel is dat de mensen ‘open agenda’s’ hebben, waardoor ik dus nu nog een maand heb om deelnemers te werven. In Nederland een korte termijn, in Argentinië voldoende tijd.
Laten we hopen dat er veel enthousiaste deelnemers op 3 mei bij het seminar aanwezig zijn, zodat het tweede event organiseren een stuk makkelijker gaat.

Jasper Wegman, initiator van Go Beyond MBA Argentina en oprichter van de stichting Che Amigo

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>