Recyclen of voorkomen - de stand van zaken rond autoruiten!

Minder autoruit schade, meer rijplezier en een kleinere CO2 voetprint. Pats, steentje tegen je voorruit! Ai, dat is schrikken. En al snel heb je een flinke barst te pakken.
Tijd voor een nieuwe voorruit. Steenslag is een veelvoorkomende oorzaak van een kapotte autoruit. Alleen al in Nederland worden op jaarbasis miljoenen kilo's (!) aan autoruiten vervangen. Maar wist jij dat die tegenwoordig voor bijna 100% worden gerecycled?

Twee miljoen kilo per jaar!

Maltha, naar eigen zeggen de grootste glasverwerker van Nederland, is zelf gestart met het inzamelen van afgedankte autoruiten. Volgens het bedrijf gaat het om circa twee miljoen kilo glas per jaar. Dat zijn aardig wat ruiten! Het glas dat Maltha inzamelt, wordt direct op innovatieve wijze verwerkt tot grondstof voor nieuwe glasproducten. En omdat de transportwagens niet meer door het hele land van depot naar depot rijden, maar via de efficiëntste route direct naar het recyclingbedrijf, wordt ook nog stevig op CO2 bezuinigt. - ClearTechnology 13-5-2016

Let’s do the maths!

Bij de 8 miljoen auto’s die we inmiddels in Nederland hebben worden jaarlijks ongeveer 800.000 ( oftewel bij 10% gemiddeld) ruit reparaties uitgevoerd, waarvan 45 % autoruit vervangingen zijn. Dus ongeveer 350.000 voorruiten worden vervangen.
350.000 stuks autoruiten die geproduceerd worden, getransporteerd naar de groothandel, daarna naar het reparatie bedrijf, dan afgevoerd naar het recycle bedrijf die daar weer een nieuw product van maakt. Een hele vette voetprint!

Stel je nu eens voor dat veel van dit glas niet zou zijn gesneuveld door de gevolgen van
steenslag? Wat scheelt dat aan productiekosten van glas, het vervangen en recyclen van het glas? Zou het niet beter zijn om een product te maken dat de autoruit sterker maakt, minder gevoelig voor de gevolgen van steenslag?
C-Bond Systems te Houston heeft met een test bij 3300 auto’s die voorzien waren van een milieuvriendelijke nano coating, aangetoond dat ruitvervanging met meer dan 60 % naar beneden kan.
Dus in plaats van 350.000 autoruiten sneuvelen er nu misschien nog slechts 140.000 stuks. Een besparing van ruim 200.000 ruiten, en dit is alleen nog maar Nederland! Ga eens na wat deze besparing wereldwijd zou kunnen betekenen!

Go for green – Go for C-Bond NanoshieldTM
Toon Sanders

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>