Zero afval; afval scheiden is fun!

Onkruid bestaat niet; dus afval bestaat niet - alles is bruikbaar. Een flink aantal bedrijven wereldwijd streeft daar al naar. Als het goed is ziet de supermarkt er over een pak 'm beet vijf jaar heel anders uit. Wat een zegen zal het zijn als het verpakkingsmateriaal met minstens de helft teruggedrongen is. Jammer is het dat een flink aantal mensen thuis het vierkant verdomd om afval te scheiden. Ze hebben ooit een programma op TV gezien dat de suggestie wekte dat je beter alle afval in één grijze zak kunt dumpen en dat het afvalverwerkingsbedrijf het zo veel gemakkelijker kan scheiden. Ook zijn er goeroes die op basis van hun kennis beweren dat het afvalverwerkingsbedrijf toch alles op één hoop gooit en dat thuis je afval scheiden tevergeefse moeite is.

Laatst voerde ik een discussie over het aanzicht van de de keuken. Een dame van rond de veertig meldde mij dat het in haar kleine keuken onbegonnen werk is om afval te scheiden. Ze had bij een kennis een systeem in de keuken gezien met tig bakken voor diverse soorten afval. Ze vond dit maar raar en is van mening dat je alleen maar kunt scheiden als je daarvoor de ruimte hebt. Van ruimte maken, heeft ze kennelijk nog nooit gehoord. Natuurlijk ben ik van mening dat je allemaal je eigen keuze maakt in afval scheiden; een voorbeeldfunctie vertegenwoordigen is zinvoller.  Boos worden op vrienden en bekenden die dat nog niet doen, is totaal zinloos. Nou ja, ik flipte wel een keer toen een vriendin vertelde dat ze batterijen in de grijze container gooit; de vriendschap is om meer dan alleen deze reden flink bekoelt.

Er ligt een schone taak voor onder andere afvalverwerkers om beter te communiceren wat zij met het afval dat wij aanbieden doen, zodat allerlei misvattingen de wereld uitgeholpen worden. Het is toch fantastisch dat er hoe langer hoe meer toepassingen komen om allerlei materialen (ex-afval) zodanig te bewerken dat het opgaat in andere producten. Bovendien is het hard nodig, omdat grondstoffen hoe langer hoe schaarser worden en daardoor fors duurder. En kennelijk is het belangrijk dat ideeën aangedragen worden hoe je op een creatieve manier thuis het afval scheidt. Zo wordt het leuk in plaats van dat het een opgave wordt.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>