In de Hand houden; Uit de hand lopen?! Waarom staan we als toeschouwer te kijken naar geweld?

Een voetbalvereniging is, een mini gemeenschap die een goede afspiegeling is van de samenleving. Daar kan ik na 6 jaar bestuurservaring over meepraten.
Je schrikt dubbel, als je leest; hoort en ziet, dat een grensrechter het dodelijk slachtoffer wordt van drie pubers die op hardhandige wijze hem te grazen namen.
Hebben wij zo weinig in de hand dat bij een wedstrijd waar toch veel meer mensen aanwezig zijn, het volledig uit de hand loopt!?
Het is rampzalig: daders en slachtoffers waarvan het leven nu in puin ligt; gezinnen die de rest van hun leven een zware last meedragen. Wie stond erbij en keek er naar?

Heel Nederland roept ach en wee. In alle praatprogramma’s wordt diepgaand besproken hoe we hier op in moeten spelen. Wie is schuldig? Wie heeft gefaald? Waarom is er niet ingegrepen? Waarom, waarom ……………..
Vooropgesteld, ik heb alles uit de tweede hand en reageer vanuit mijn eigen ervaring als (ex) voorzitter van een middelgrote voetbalvereniging in een dorp waar het goed toeven is.

Mijn grote vraag: Waarom komen we niet in actie als zo iets gebeurd wat niet kan?
We kunnen als samenleving nog zo veel regels opstellen, nog zoveel commissies instellen, stille tochten organiseren:het is altijd achteraf .
Waarom springen mensen niet meer uit hun vel en pakken de raddraaiers bij de kladden? Ik verzucht met de KNVB: Ik weet het ook even niet.

Het is in de voetbalwereld algemeen bekend dat de C’s en D’s groepen de moeilijke leeftijd zijn. "Ze zoeken hun grenzen, ze proberen uit.”
Het enige wat ik concludeer: Als ze dan een grensrechter zoeken in plaats van hun eigen grenzen, zijn wij, ouders, bestuur, of wie daar ook maar rondloopt, aan hen verplicht op dat moment, hoe dan ook, de grens te stellen.
Voor hun bestwil en de toekomst van ons samenleven.

Ieder mens is gelukkig uniek. Dat maakt samenleven in onze maatschappij zo fantastisch.
Ieder mens heeft de plicht het samenleven in de hand te houden. We hebben spelregels, afspraken, scheidsrechters en grensrechters. Geef ze de kans hun werk te doen! Ze doen het, soms met veel commentaar van de beste stuurlui, maar ze doen het elke week weer!!

STA WEL OP als je er bij bent en het uit de hand loopt. Daarvoor hebben we toch niet eerst een SIRE campagne nodig?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

J.Meijer
sport is verloederd

vroeger: sport en emotie
nu: sport en agressie