Expeditie Sumba - per direct gezocht: expeditieleden

Ontwikkelingsorganisatie Hivos organiseert in de maand juni een expeditie naar het Indonesische eiland Sumba onder de naam Expeditie Sumba, the quest for an Iconic Island. Vorig jaar startte Hivos het initiatief om samen met de Sumbanese bevolking, Indonesische overheden, bedrijven en instellingen wereldwijd, het eiland binnen tien jaar te voorzien van 100% duurzame energie. Sumba kampt met grote armoede en heeft structureel gebrek aan toegang tot energie. Tijdens de 10-daagse Expeditie Sumba worden vijf expeditieleden gevraagd om het Nederlandse publiek vanuit eigen perspectief, over het leven op Sumba te vertellen. Dit doen zij via blogs, foto’s en filmpjes. Tijdens de reis is het expeditieteam te volgen via de Expeditie Sumba Facebook-pagina. Hivos is per direct op zoek naar geschikte kandidaten. Aanmelden kan tot 13 maart aanstaande.

Expeditie Sumba

Via Facebook is Hivos een zoektocht gestart naar geschikte kandidaten voor een veelzijdig  expeditieteam. Van een betrokken student en een jonge moeder tot een gedreven ondernemer en een vijfenzestig plusser. Meedoen kan door het uploaden van een overtuigend verhaal, een foto of een filmpje naar facebook.com/expeditiesumba. Naast enthousiasme, creativiteit en originaliteit wordt geselecteerd op aantal verkregen ‘likes’ en reacties op de inzending. Tijdens de 10-daagse reis ervaren de expeditieleden door het uitvoeren van verschillende opdrachten hoe het leven is zonder elektriciteit. “Wij hopen dat deze verkenners een grote groep Nederlanders inzicht zal geven in wat het daadwerkelijk betekent om te moeten leven zonder energie. Maar ook wat er voor de mensen op Sumba kan veranderen als ze wél toegang krijgen tot energie.” aldus Eco Matser, klimaatspecialist en projectleider van Hivos.

Sumba: in 10 jaar naar een duurzaam eiland

Sumba is één van de armste gebieden van Indonesië. 70% van de Sumbanezen heeft geen toegang tot elektriciteit. Hivos ziet toegang tot energie als voorwaarde voor economische ontwikkeling, dus als middel tegen armoedebestrijding: “Hivos heeft veel ervaring met duurzame energieprojecten. Het blijkt dat het in rurale gebieden veel goedkoper is om energie duurzaam op te wekken, dan om fossiele brandstoffen te gebruiken,” aldus Matser. Hivos wil laten zien dat duurzame energie in combinatie met armoedebestrijding op grote schaal wél mogelijk is. Sumba moet een voorbeeld worden voor andere arme eilanden.

’s Avonds pikdonker  

Sumba is een klein eiland dat grenst aan West-Timor en Sumbawa met een inwonersaantal van 650.000. Dat is ongeveer vergelijkbaar met de stad Rotterdam. Zoals op veel eilanden in Indonesië hebben de inwoners van grotere dorpen en steden af en toe stroom van een dieselgenerator, maar de rest van de inwoners moet het zonder stroom doen. Koken gebeurt op walmende houtvuurtjes; slecht voor de gezondheid, het klimaat en het tropische bos waar het hout wordt gekapt. De verlichting werkt op dure petroleum die van ver moet worden aangevoerd. Geld dat mensen ook hadden kunnen besteden aan eten, scholing of ondernemerschap. “Het is ’s avonds pikdonker op Sumba. In het donker kunnen de mensen vrijwel niks meer ondernemen. Alleen een lamp zou al zoveel schelen.” zegt Adi Lagur van het Indonesische regiokantoor van Hivos, vanuit Sumba. Kortom: de gebrekkige energievoorziening remt de ontwikkeling van veel eilanden in Indonesië en juist dit wil Hivos onder andere met Project Sumba oppakken de komende jaren.

https://www.facebook.com/expeditiesumba

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>